Evropská komise začala vyšetřovat Amazon. Z podobných důvodů jako Google

Zatímco europoslanci volili předsedu nové Evropské komise, ta stávající ještě přichystala nové antimonopolní vyšetřování Amazonu. Zdůvodnění připomíná podobnou kauzu s Googlem.

Komisařka Margrethe Vestagerová tedy v tiskovém prohlášení sděluje, že se bude EK zajímat především o to, zdali Amazon ve svém e-shopu nezvýhodňuje svoje vlastní služby a produkty na úkor ostatních. Amazon je totiž jak prodejce, tak tržiště podobné principiálně eBay, Aliexpressu a dalším.

Právě v tomto vyšetřování připomíná spor s Googlem, kdy zase šlo o zvýhodňování jeho vlastních služeb ve výsledcích vyhledávače, který sám provozuje.

Další otázkou pak je, zdali data o obchodnících na Amazonu sám Amazon nevyužívá ke svému vlastnímu prospěchu na úkor obchodníků.

Vyšetřování v každém případě není žádný blesk z čistého nebe. EK předběžně analyzuje podmínky Amazonu už od loňského roku. Zdá se, že ji to stačilo, a tak nyní spustila oficiální velké vyšetřování.

Komise nezveřejnila, kdy chce být hotova, Amazon však přislíbil, že bude plně spolupracovat. Na podzim se zároveň EK obmění, a tak se mohou změnit i její priority.

Plné znění tiskového prohlášení EK:

Diskuze (4) Další článek: Moderní integrovaná grafika vs. nejvýkonnější desktopová grafika: Takový rozdíl byste asi nečekali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,