Existují tři typy „dlouhého covidu“. Každý se vyznačuje specifickými příznaky, zjistili vědci

Onemocnění covid-19 často nekončí odezněním příznaků. Mnoho pacientů se týdny i měsíce po prodělání nemoci potýká s nejrůznějšími nepříjemnými následky a zdravotními komplikacemi, označovanými souhrnně jako „dlouhý covid“ („long covid“).

Odborníci z Kings College London zkoumali 1459 osob, jež se po více než 12 týdnech od nákazy potýkaly s „dlouhým covidem“. Zjistili, že zřejmě existují tři „podtypy“ tohoto onemocnění, z nichž každý má vlastní soubor příznaků. Předběžné závěry svého bádání publikovali ve článku na webu medRxiv.

Tři typy „dlouhého covidu“

„Je zřejmé, že se syndrom po onemocnění covidem-19 projevuje různorodými profily, které je třeba charakterizovat, aby bylo možné poskytnout individuální péči nejvíce postiženým přeživším.“ vysvětlují odborníci v úvodu článku.

Výzkum odhalil, že existují tři typy „dlouhého covidu“, vyznačující se odlišnou sadou příznaků. Některé problémy se vyskytují častěji u konkrétních variant viru SARS-CoV-2, nicméně níže uvedené potíže se mohou vyskytnout u všech mutací.

  • Neurologické příznaky včetně únavy, mozkové mlhy a bolestí hlavy. Nejčastěji se vyskytují u těch, kteří se nakazili v době, kdy převládaly kmeny Alfa a Delta.
  • U druhé skupiny se vyskytují respirační příznaky včetně bolesti na hrudi a silné dušnosti, což může poukazovat na poškození plic. Ty se častěji vyskytují mezi těmi, jež se nakazili během první vlny.
  • Poslední skupina pociťuje rozmanitou škálu příznaků včetně bušení srdce, bolestí svalů a změn na kůži a vlasech.

Vedoucí klinického výzkumu Claire Steves uvedla: „Tyto údaje jasně ukazují, že post-covidový syndrom není jen jeden stav, ale zdá se, že má několik podtypů.“ Její tým je přesvědčen, že poznatky mohou pomoci při vývoji individualizované diagnostiky a léčby.

„Dlouhý covid“ dokáže potrápit

Podle britské Národní statistické kanceláře se „dlouhý covid“ vyskytuje nejčastěji u žen, osob ve věku 35 až 69 let, lidí žijících ve znevýhodněných oblastech, osob pracujících v oblasti sociální péče, výuky a vzdělávání nebo ve zdravotnictví a u lidí s jinými zdravotními potížemi nebo postižením.

Nejčastějším příznakem chronického stavu je únava, kterou pociťuje 55 % osob s „dlouhým covidem“. Následuje dušnost a potíže s dýcháním (32 %), kašel (23 %) a bolest svalů (23 %). Podle jiné studie mohou mít až miliony lidí po nákaze také dlouhodobé problémy s čichem nebo chutí.

Zjištění, která však zatím nebyla recenzována, přispívají k novým důkazům o tom, že dlouhodobé následky onemocnění covid-19 nelze považovat za jedno univerzální onemocnění. Osoby s touto diagnózou by proto měly být léčeny na základě individuální diagnostiky.

Diskuze (138) Další článek: TikTok chystá konkurenci pro Spotify a Apple Music. Jeho hudební streamovací služba bude více sociální

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,