Experimentální dron Prometheus připomíná stejnojmenné sci-fi Ridleyho Scotta

Ridley Scott ve svém snímku Prometheus z roku 2012 nabídl vizi, jak by mohly vypadat průzkumné drony v nepříliš vzdálené budoucnosti, které autonomně prozkoumají štoly a jeskyně a vytvoří jejich bodový 3D model, aniž by musel speleolog riskovat své zdraví a život.

S podobným designem bezpilotních letounů se na sklonku loňského roku pochlubili také inženýři z britské společnosti Headlight, která se věnuje právě technologiím pro průzkum štol.  

Jejich maličká kvadrokoptéra Prometheus je vybavená laserovými dálkoměry pro vytváření 3D modelu chodeb v reálném čase, pomocí kterého se zároveň naviguje. K letu tedy nepotřebuje GPS a umí létat i v naprosté tmě.

Dron se spustí úzkou trubkou do podzemí

Hlavní specialitou Promethea je ale jeho skládací design. Do štoly jej může operátor spustit i velmi úzkým hrdlem s průměrem 150 milimetrů. Teprve tam letoun roztáhne nosníky čtyř rotorů a začne mapovat okolí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dron se spustí do podzemí i úzkou šachtou. Poté začne vytvářet 3D model šachty.

Nutno ovšem podotknout, že celý nápad existuje zatím pouze na papíře a v dílně Headlightu a skutečný Prometheus bude muset své schopnosti teprve prokázat ve skutečném podzemí. Autoři očekávají, že jej do některého z nich vypustí v průběhu letošního roku.

Podzemní drony vyvíjejí i ostatní. Studenti ČVUT se se svými vlastními exempláři účastnili i soutěže americké obranné organizace DARPA. 

Diskuze (4) Další článek: Poptávka po čipech je o 30 % vyšší, než továrny zvládají vyrábět. Nedostupnost hardwaru potrvá ještě i příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,