Facebook opouští jeho šéf bezpečnosti. Nikdo ho nenahradí

Alex Stamos, šéf bezpečnosti Facebooku, bude na konci srpna končit. Stamos to oznámil v příspěvku na sociální síti. Společnost v posledním půlroce provádí čistku svého vedení kvůli nedostatečné ochraně uživatelských dat a pokusům o ovlivňování, Stamos se tak připojí s dalším zaměstnancům, kteří v novém uspořádání nebudou.

Stamose ve funkci nikdo nenahradí, pozice přirozeně zanikne společně s celým jeho bezpečnostním týmem. Vlastního bezpečnostního experta místo toho dostanou a již dostávají všechny fungující týmy ve Facebooku.

Zprávy, že Stamos odejde, se prvně začaly objevovat v březnu tohoto roku. Tehdy uvedl, že nesouhlasí s tím, jak Facebook řeší problém ruské přítomnosti na síti a pokusy o ovlivňování uživatelů. Vyloženě řekl, že by byl rád, kdyby to Facebook konečně rázně vyřešil a nedělal neustále polovičaté kroky a omlouval se. Spekulace o odchodu ale vyvrátil a tvrdil, že je práci u Facebooku stoprocentně oddaný.

Uběhlo pár měsíců a Facebook přece jen opouští. Odchází do Stanfordské univerzity, kde bude řešit prakticky to samé jako u sociální sítě - ochranu před náhlými hrozbami a bezpečnost voleb.

Ať Facebook zamýšlí cokoli, pro PR sítě nebude odchod Samose nejlepší. Byl jedním z mála zaměstnanců, kteří se o problémech Facebooku nebáli na veřejnosti mluvit a pravidelně informovali o bezpečnostních rizicích. Bylo by dobré, kdyby minimálně tuhle roli informátora někdo po něm převzal.

Facebook měl s ochranou dat uživatelů vážný problém:

Diskuze (3) Další článek: Nintendo má rekordní příjmy a prodalo už 20 milionů konzolí Switch. Sony se chlubí 82 miliony prodaných PlayStationů 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,