Facebook | Sociální sítě

Facebook plánuje předplatné pro články. Zdarma jich půjde přečíst jen deset

Facebook delší dobu nabízí vydavatelům funkci Instant Articles, kdy mohou být články včetně multimédií kompletně přístupné na Facebooku (u nás zatím nefunguje). Nabízen je samozřejmě i reklamní systém, který by však měl být rozšířen o předplatné. Vydavatelé by tak měli možnost nabídnout čtenářům svoje články za měsíční poplatek, bez něhož by byla zpřístupněna jen část obsahu.

O plánované novince přinesl informace web TheStreet s odvoláním na proběhlou mediální konferenci v New Yorku. Pro vydavatele by se toho moc nezměnilo – články budou připravovány stejnou cestou jako doposud. Rozdílná praxe však čeká uživatele. Ti doposud mají plný přístup ke všem článkům, které jsou pomocí Instant Articles publikovány a zpeněžení probíhá pouze díky reklamnímu systému.

Pokud však nově vydavatel zavede tzv. paywall, bude uživateli zdarma zpřístupněno pouze deset článků. Zbytek si bude moci přečíst až po zaplacení měsíčního předplatného. To by mělo být sdíleno pro všechny vydavatele, kteří si následně rozdělí zisk pravděpodobně na základě čteností.

Systém by tak měl fungovat podobně jako (neúspěšný) slovenský pokus Piano s tím rozdílem, že zastřešující platforma v podobě Facebooku nabídne i místo pro publikování a ne jen systém předplatného.

Facebook Instant Articles:

Diskuze (5) Další článek: Číňané se pomalu loučí s WhatsApp. Vláda aktuálně blokuje obrázky a video, čeká se ale kompletní zákaz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,