Facebook | Deep Fake | Fake News

Facebook se připravuje na prezidentské volby v USA. Kompletně zakáže deepfake videa

Tento rok čekají USA prezidentské volby a tak se velké internetové firmy pomalu připravují. Facebook nyní zavádí nová pravidla pro deepfake videa, která bude automaticky mazat ze sociální sítě.

Boj proti falešným zprávám není jednoduchý a Facebooku se příliš nedaří, byť se snaží zavádět nejrůznější postupy a strojové učení na odhalování takovýchto příspěvků. U minulých prezidentských voleb byl obviněn, že bylo skrze sociální síť manipulováno s voliči a došlo tak k ovlivnění výsledků voleb. Nyní tak přichází s novými pravidly, které zakazují deepfake videa na platformě vyjma pár výjimek.

V poslední době se totiž začaly ukazovat poměrně zdařilá falešná videa napodobující Marka Zuckerberga a další, sloužící jako ukázka, co je již dnes možné. Facebook se ale bojí záplavy videí, která nebudou označená a budou se snažit manipulovat s názorem voličů. Nově tak odstraní všechna videa, která budou odporovat stanoveným pravidlům.

Parodovat můžete i nadále

Zakázány jsou všechny příspěvky s obsahem, který byl upraven (vyjma vylepšení obrazu a kvality) tak, že běžný uživatel to nedokáže poznat a jejich cílem je vyvolat dojem, že subjekt na videu řekl něco, co ve skutečnosti nepronesl.

Druhá zakázaná kategorie jsou videa vytvořená umělou inteligencí či neuronovými sítěmi, která mění reálný obraz či vytváří zcela nový, vydávající se za reálný.

Facebook ale naštěstí uvádí, že parodické a satirické příspěvky budou i nadále povoleny. Otázkou teď ale zůstává, zda se síti podaří příspěvky správně rozpoznávat.

Jak fungují fake news a co s nimi?

Diskuze (5) Další článek: Alienware UFO vypadá jako Nintendo Switch, ale díky Windows můžete hrát všechny počítačové hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,