Facebook | WhatsApp | Soukromí

Facebook si dělá zálusk na data z WhatsAppu, prozrazuje to aktualizace zásad ochrany osobních údajů

  • WhatsApp od 8. února mění své zásady ochrany osobních údajů
  • Kdo nebude souhlasit, ten nebude moci komunikátor používat
  • Hlavním cílem změn je sdílení dat se společnostmi Facebooku

Před více než pěti lety koupil Facebook komunikační platformu WhatsApp a zařadil ji do svého bobtnajícího portfolia aplikací a služeb. Z pohledu uživatelů se od té doby (naštěstí) v podstatě nic zásadního nezměnilo. Až nyní se v komunikátoru objevují požadavky na vyjádření souhlasu s aktualizovanými podmínkami použití a zásadami ochrany osobních údajů.

Oznámení, jež se zobrazuje uživatelům, zmiňuje tři klíčové změny, které mají vliv na to, jak služba zpracovává jejich data. Mimo jiné zmiňuje ukládání a správu dat konverzací na Facebooku a spolupráci za účelem nabídnutí integrace napříč produkty. Změny vstoupí v platnost 8. února a uživatelé nebudou mít jinou možnost, než je přijmout, pokud chtějí WhatsApp nadále používat.

Nové podmínky na WhatsAppu

Nové podmínky a zásady podrobně rozebírá server XDA Developers, který si všímá například toho, že podobné změny WhatsApp oznámil v červenci loňského roku. V předchozí aktualizaci však nabízel uživatelům možnost „nemít informace o účtu WhatsApp sdílené s Facebookem.“

V poslední aktualizaci WhatsApp tuto možnost zrušil a uživatelé budou muset přijmout nové podmínky použití a zásady ochrany osobních údajů. Facebook hodlá data sdílet v rámci svých společností, mezi které patří například Facebook Payments, Onavo, Facebook Technologies a CrowdTangle.

„Informace, které sdílíme s ostatními společnostmi Facebooku, zahrnují údaje o registraci vašeho účtu (například vaše telefonní číslo), data o transakcích, informace o službách a o tom, jak komunikujete s ostatními (včetně firem) při používání našich služeb, informace o mobilních zařízeních, vaší IP adrese a další údaje.“ uvádějí nové podmínky.

Pod drobnohledem Facebooku

Provedené změny jsou zdůvodněny mimo jiné snahou o zlepšování infrastruktury a porozumění tomu, jak jsou služby využívány. Nechybí ani rádoby užitečné argumenty o vylepšování služeb a zkušeností s jejich používáním, jako je vytváření návrhů (například přátel, skupinových kontaktů nebo zajímavého obsahu) a personalizace funkcí.

Server SlashGear pohlíží na novinky kriticky: „V době, kdy jsou lidé na celém světě závislejší na službách pro zasílání zpráv, a v době, kdy je Facebook vyšetřován kvůli jeho praktikám na poli ochrany soukromí a monopolu, dělá sociální síť krok, jež mnozí do značné míry považují za hloupý, kdy bude prakticky vyhazovat uživatele WhatsAppu, pokud nesouhlasí s tím, aby Facebook získal jejich data.“

Provedené změny podmínek použití a zásad ochrany osobních údajů aplikace WhatsApp jsou v souladu s plánem Facebooku poskytovat uživatelům jednotný zážitek napříč všemi jeho komunikačními službami. Pokud vás zajímají podrobnosti, doporučujeme prostudovat dokument publikovaný na oficiálním webu.

Diskuze (26) Další článek: Finové uzákonili, že internet musí mít rychlost alespoň 5 Mb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,