Facebook | Sociální sítě

Facebook zaplatí svým moderátorům odškodnění 52 milionů dolarů za psychickou újmu

Facebook čelil žalobě za špatné podmínky svých moderátorů v USA, kteří kontrolují obsah na síti. Aktuálně souhlasil s vyrovnáním ve výši 52 milionů, kdy každý z bývalých i současných zaměstnanců dostane minimálně tisíc dolarů.

Moderátoři po celém světě zpravidla kontrolují nahlášené příspěvky, zda opravdu odporují aktuálním podmínkám Facebooku. Firma je přitom známá tím, že jednotlivá pravidla často mění a od moderátorů se vyžaduje vždy perfektní znalost. Zároveň jsou dennodenně vystavování často velmi nevhodnému a násilnému obsahu, což s sebou může nést následky.

U některých z nich se projevila posttraumatická stresová porucha dokonce již po devíti měsících v práci. V aktuálním vyrovnání tak Facebook souhlasil, že vyplatí oněch 52 milionů všem současným i minulým moderátorům působících ve státech Kalifornie, Arizona, Texas a Florida. Týká se to na 11 250 lidí, přičemž aktuální krok nevylučuje další odškodnění při dalších problémech, jako jsou deprese apod. Výše aktuální částky přitom závisí na diagnostikovaných problémech – při kombinaci více poruch může jít až o 6 tisíc dolarů.

Firma také slíbila, že vynaloží zvýšené úsilí na zlepšení pracovního prostředí. U moderovaných videí například v základu ztiší zvuk a budou černobílá. Zároveň budou mít zaměstnanci přístup k odborníkům, se kterými mohou své případné problémy konzultovat.

Facebook nedávno spustil novinku – Messenger Rooms pro snadnější video hovory:

Zdroj: The Verge

Diskuze (4) Další článek: Google Earth zlepšil vyhledávač. Dostane vás i k historickým mapám

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,