Falešné maso má i své velké kritiky. Skutečně je zdravější než to pravé?

Falešné maso v současnosti zažívá obrovský boom. Společnostem jako Beyond Meat či Impossible Foods se podařilo vytvořit zcela nový a prosperující trh a jejich zisky strmě rostou.

To však rozhodně neznamená, že by z těchto produktů byli všichni nadšeni. I když si odmyslíte přehnaně vysoké ceny (za kilo Beyond Burgerů u nás zaplatíte necelých 700 Kč), jsou tu ještě další důvody ke kritice.

Někteří tvrdí, že rostlinná náhražka masa je nezdravá a jde proti myšlence konzumace tzv. „whole potravin“, které by měly být co možná nejméně zpracované a rafinované.

Co člověk, to názor...

Například představitelé korporací Whole Foods a Chipotle se k rostlinnému masu staví veskrze odmítavě. „Nemyslím si, že jíst vysoce zpracované potraviny je zdravé,“ konstatoval CEO Whole Foods John Mackey v srpnu. „Pokud jde o zdraví, nebudu to podporovat.“

Mohly by výrobky od Beyond Meat a Impossible Foods skutečně mít negativní vliv na náš organismus? Jejich stoupenci pochopitelně tvrdí pravý opak. Mj. argumentují tím, že pojídání červeného masa bylo opakovaně spojeno s rozvojem některých druhů rakoviny.

Ani tato skutečnost však registrované dietoložce Alissa Rumsey nijak nepřekážela v tom, aby v červenci prohlásila, že rostlinné hamburgery „nemusí být nutně zdravější než ty hovězí“.  Na zodpovězení otázky, zda výhody falešného masa převažují nad jeho nevýhodami, je však patrně příliš brzy.

Diskuze (24) Další článek: Google zatlačí na výrobce telefonů. Povinné bude ovládání gesty, digitalní rovnováha i rychlonabíjení

Témata článku: , , , , , , , , , ,