Falešné maso v současnosti zažívá obrovský boom. Společnostem jako Beyond Meat či Impossible Foods se podařilo vytvořit zcela nový a prosperující trh a jejich zisky strmě rostou.
To však rozhodně neznamená, že by z těchto produktů byli všichni nadšeni. I když si odmyslíte přehnaně vysoké ceny (za kilo Beyond Burgerů u nás zaplatíte necelých 700 Kč), jsou tu ještě další důvody ke kritice.
Někteří tvrdí, že rostlinná náhražka masa je nezdravá a jde proti myšlence konzumace tzv. „whole potravin“, které by měly být co možná nejméně zpracované a rafinované.
Co člověk, to názor...
Například představitelé korporací Whole Foods a Chipotle se k rostlinnému masu staví veskrze odmítavě. „Nemyslím si, že jíst vysoce zpracované potraviny je zdravé,“ konstatoval CEO Whole Foods John Mackey v srpnu. „Pokud jde o zdraví, nebudu to podporovat.“
Mohly by výrobky od Beyond Meat a Impossible Foods skutečně mít negativní vliv na náš organismus? Jejich stoupenci pochopitelně tvrdí pravý opak. Mj. argumentují tím, že pojídání červeného masa bylo opakovaně spojeno s rozvojem některých druhů rakoviny.
Ani tato skutečnost však registrované dietoložce Alissa Rumsey nijak nepřekážela v tom, aby v červenci prohlásila, že rostlinné hamburgery „nemusí být nutně zdravější než ty hovězí“. Na zodpovězení otázky, zda výhody falešného masa převažují nad jeho nevýhodami, je však patrně příliš brzy.