Firefox

Firefox 61 je tu: přináší rychlejší přepínání mezi panely a další novinky

Mozilla v úterý vydala novou verzi svého prohlížeče Firefox s číslem 61. K nejzásadnějším novinkám patří rychlejší přepínání mezi panely a nové nástroje přístupnosti pro vývojáře.

Firefox sice podle posledních statistik Net MarketShare používá ve srovnání s Google Chrome zhruba šestina uživatelů, přesto je to na desktopech jedna z nejpopulárnějších alternativ. Nové vydání sice nenabízí žádné průkopnické funkce, vylepšení a nástroje jsou však dobrým důvodem, proč dát tomuto prohlížeči ještě šanci.

První novinkou je rychlejší přepínání mezi panely. Z hlediska principu funguje tak, že když se nad panelem pohybujete kurzorem myši, začne aplikace na pozadí načítat jeho obsah. Jakmile na panel klepnete, je již většina práce hotova a jeho vykreslení je výrazně rychlejší.

Další novinkou, která by měla přispět ke zrychlení práce s Firefoxem, jsou takzvané „uchované seznamy zobrazení“. Fungují tak, že při vykreslení stránky si prohlížeč vytvoří seznam. V něm si eviduje položky stránky, jako jsou hranice prvků, text či pozadí, které je třeba zobrazit na obrazovce a poté uspořádat podle pravidel CSS. Původně Firefox sestavil nový seznam pokaždé, když se změnila obrazovka – tedy například při posunu o stránku dolů. Zejména na obrazovkách s vysokým rozlišením a složitými stránkami mohl tento proces nějakou dobu trvat.

Během několika posledních měsíců vývojáři přepsali části kódu tohoto systému, aby zajistili, že seznamy zobrazení nebude nutné sestavovat pokaždé. V konečném důsledku to vede k výraznému snížení doby překreslení obsahu stránky.

Nástroj pro kontrolu přístupnosti
Nástroj pro kontrolu přístupnosti

Do třetice všeho dobrého je ve Firefoxu 61 nová funkce prozkoumání přístupnosti, která je součástí zabudovaného souboru vývojářských nástrojů v prohlížeči. Cílem je poskytnout vývojářům jasnější přehled o tom, jak prohlížeč zobrazí informace lidem se zrakovým postižením. Vývojáři pak mohou zajistit, aby na jejich stránkách správně fungovaly nejrůznější čtečky pro slabozraké.

Tento nástroj je ve výchozím nastavení vypnutý, protože má malý vliv na výkon a paměť, ale je snadné ho zapnout. Stačí použít možnost Prozkoumat prvek pod pravým tlačítkem myši, následně stisknout klávesu F1 a aktivovat položku Přístupnost. Další informace o této funkci si můžete přečíst na oficiálním webu.

Diskuze (13) Další článek: Instagram redesignuje sekci Explore a přichází s videohovory až pro 4 účastníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,