Firefox | Soukromí | Mozilla

Firefox v lednu nekompromisně zablokuje „otisky prstů“ a znemožní identifikaci konkrétního počítače

Ačkoli poslední stabilní verze webového prohlížeče Firefox má číslo 70.0.1, na pozadí neustále probíhá vývoj příštích vydání. Připravovaná verze 72 (nyní ve vývojovém stádiu „Nightly“) přinese kromě jiných novinek také další posílení ochrany soukromí. Ve výchozím nastavení totiž zabrání identifikaci prohlížeče na základě takzvaných „otisků prstů“ („fingerprints“). Informuje o tom server Techdows.

Identifikace pomocí „otisků“ má zásadní nevýhodu v tom, že ji nelze uživatelsky povolit nebo zakázat, jak je tomu například v případě cookies. Konkrétní prohlížeč je rozpoznáván na základě řady faktorů, jako jsou údaje o rozlišení obrazovky, časové pásmo, jazyk, nainstalovaná rozšíření, operační systém, dostupná písma a další parametry, které prohlížeč poskytuje webové stránce.

S otisky bude utrum!

Získané informace lze použít k vytvoření jedinečného profilu – „otisku prstu“ – který se používá ke sledování uživatelů napříč weby. Provozovatelé analytických a reklamních systémů jsou tak schopni rozpoznat konkrétní prohlížeč a například na základě historie navštívených stránek servírovat odpovídající reklamu.

Firefox v lednu nekompromisně zablokuje „otisky prstů“ 
Firefox v lednu nekompromisně zablokuje „otisky prstů“

Právě na tuto problematiku se zaměří vylepšení Rozšířené ochrany proti sledování ve verzi 72, jejíž vydání je plánováno na 7. ledna 2020. V něm bude možnost blokovat „otisky prstů“ na všech navštívených webech nastavena ve výchozím stavu jako zapnutá.

Zakázat otisky můžete již dnes

Zákaz otisků je poměrně významný krok z hlediska ochrany soukromí. V aktuálním Firefoxu lze kromě cookies blokovat například sledovací kódy různých analytických služeb či zamezit těžbě kryptoměn. Ochranu proti otiskům prstů nabízí Firefox již od roku 2015 (konkrétně od verze 41), ale až nyní se Mozilla rozhodla ji ve výchozím nastavení povolit.

Funkce, zamezující vytváření otisku prohlížeče je ve verzi 70.0.1 k dispozici v rámci vlastního nastavení Rozšířené ochrany proti sledování, avšak je ve výchozím stavu vypnutá. Případní zájemci ji najdou v Nastavení-Soukromí a zabezpečení-Vlastní-Vytváření otisku prohlížeče.

Je třeba poznamenat, že povolení blokování otisků může způsobit problémy s funkčností nebo vzhledem některých webových stránek. Mozilla slibuje, že v rámci plánovaných testů bude hledat způsob, jak se těmto potížím vyhnout.

Diskuze (16) Další článek: Twitter odkládá mazání milionů neaktivních účtů. Řeší, jak uchovat vzpomínky na zesnulé uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,