Firmy se už nikdy nevrátí k životu před pandemií. Hewlett-Packard nechá doma až polovinu zaměstnanců

Pandemie koronaviru podle některých předpovědí výrazně zasáhne do trhu s kancelářskými nemovitostmi, stále více firem totiž hlásá, že už nic nebude takové, jako ještě letos zkraje roku.

Velké americké technologické firmy umožnily lidem pracovat z domova už na jaře a postupně se přidávají další. Po Googlu, Microsoftu, Amazonu, Twitteru a dalších se nyní v tiskové zprávě ozval i Hewlett Packard Enterprise, který po celém světe zaměstnává okolo 60 tisíc lidí (2019).

Podle společnosti se až 50 % zaměstnanců HPE již nikdy nevrátí k původnímu kancelářskému životu před pandemií. Namísto hodin strávených v korporátních kuchyňkách je čeká práce… Odkudkoliv. Ať už z domova, plážového baru s rychlou Wi-Fi nebo třeba z coworkingového centra poblíž.

Koncepce Edge to Office

Firma za tímto účelem vytvořila koncepci Edge to Office, na které pracovala už před vypuknutím krize. V podstatě se jedná o hybridní přístup k práci, který kombinuje Edge work (práci odkudkoliv) s klasickou Office (s prací v prostorách zřízených zaměstnavatelem). Ona „office“ už přitom nemá fungovat jako doposud, ale má být spíše rozšiřujícím prostorem a místem (občasného) setkávání.

Klepněte pro větší obrázek
Home office podle HPE. Polovina zaměstnanců si na něj bude muset zvyknout, s návratem do stavu před krizí totiž jedna z technologických ikon už nepočítá.

V praxi to může fungovat třeba tak, že lidé pracují ze svých domovů, kaváren apod., pokud se však potřebují občas setkat naživo, protože videokonference nenahradí všechny aspekty běžné porady a kooperace, budou mít k dispozici třeba zasedací místnost nebo nějakou jinou formu zaměstnavatelem garantovaného prostoru. Může se jednat i o setkávací bod s tiskárnou a další specifickou technikou, kterou do běžného bytu nestrčíte.

Bez změny myšlení a celého systému je to iluze

Třetím pilířem je nakonec nový způsob myšlení a organizace práce, který toto všechno musí umožnit, aby se nejednalo jen o jakousi dočasnou křeč, která ve skutečnosti nikomu nevyhovuje. Práci z domova se totiž musí vedle zaměstnance přizpůsobit i jeho rodina, což není vždy možné – třeba v dnešních malých bytech.

Zároveň nesmíme zapomínat na přirozenou lidskou potřebu každodenní socializace. Pokud v práci strávíme podstatnou část života, je dobré během ní vídat i někoho jiného než jen želvu, kocoura a vlastního partnera/partnerku s dětmi.

Záleží na délce krize

V každém případě, pokud se tímto způsobem skutečně začnou měnit pracovní procesy, je poměrně pravděpodobné, že větší firmy přestanou mít potřebu ve střednědobém a dlouhodobém výhledu vlastnit tradiční open spacy a kanceláře. Vystačí si s podobnými menšími huby pro setkávání a servis. To je ale v přímém rozporu s tím, jak dnes vypadá kancelářská výstavba nejen ve světě, ale i v Česku.

O všem nakonec nejspíše rozhodne délka současné krize. Pokud by se totiž vyřešila ještě relativně brzy – v průběhu příštího roku, firmy si spočítají, že návrat k předkrizovému normálu je nakonec vyjde levněji – zejména u menších hráčů na trhu. Podobná komplexní transformace pracoviště, pracovní síly a hlavně jejího mindsetu totiž může vyjít pěkně draho.

Diskuze (15) Další článek: Poslední valkýra XB-70 se nedávno provětrala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,