Fitbit bude po fitness náramcích a hodinkách vyrábět levné plicní ventilátory pro pacienty s COVID-19

Americká značka Fitbit se etablovala jako výrobce nositelné elektroniky – zejména fitness náramků a chytrých hodinek. V dohledné době se však míní prosadit i v segmentu zdravotnické techniky, kam vstupuje s levným plicním ventilátorem, určeným pro pacienty s onemocněním COVID-19.

Fitbit Flow, jak se novinka jmenuje, byl vyvinut se záměrem pomoci nemocnicím, čelícím na vrcholu pandemie nedostatku plicních ventilátorů. Firma slibuje vysokou kvalitu za nízkou cenu a již úspěšně získala certifikaci Emergency Use Authorization (EUA) od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration).

Plicní ventilátor od výrobce náramků

Ventilátor od Fitbitu je založen na systému MIT E-Vent. Jedná se o automatické zařízení, které v podstatě kopíruje funkci ručních resuscitačních vaků používaných záchranáři v terénu. Výrobce tvrdí, že jeho konstrukce je obzvláště účinná a nabízí odpovídající kombinaci senzorů, automatických alarmů a dalších funkcí pro sledování pacientů.

COVID-19 před nás postavil výzvu, abychom posunuli hranice inovací a kreativity a využili vše, co máme k dispozici, k rychlejšímu vývoji produktů, jež podporují pacienty a systémy zdravotní péče, které se o ně starají.“ uvedl zakladatel a generální ředitel Fitbitu James Park.

Firma využila své odborné znalosti v oblasti vývoje senzorů a ve spolupráci s dodavateli pracovala na vývoji ventilátoru. Nyní plánuje zahájení sériové výroby s tím, že Fitbit Flow hodlá dodávat zdravotnickým zařízením po celém světě.

Příprava na další vlny pandemie

Tělo ventilátoru je vyrobeno z laserem řezaného hliníku a lze ho umístit na stůl, modulární stojan či vozík. Ve srovnání s běžně dostupnými přístroji nabízí mnohem jednodušší ovládání, nevyžaduje náročné školení ani odborné znalosti.

Ke kladům patří také snadná údržba a případné opravy, k čemuž přispívá jednoduchý přístup do útrob přes průhledné otevírací okénko. Nutno podotknout, že nouzové ventilátory nejsou navrženy tak, aby nahrazovaly stávající plicní ventilátory. Jsou určeny jako náhrada pro použití v případech, kdy tato technika není k dispozici v potřebném množství.

V posledních týdnech poptávka po plicních ventilátorech v mnoha zemích kvůli ustupující pandemii mírně klesla. Je ale pravděpodobné, že v nadcházejících měsících znovu vzroste, pokud budou následovat další vlny onemocnění COVID-19, jak predikují epidemiologové.

Diskuze (5) Další článek: Apple má hodnotu 1,5 bilionu dolarů. Microsoft mu dýchá na záda

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,