Fotobioreaktor přeměňuje CO₂ na kyslík a potravu. Začínají ho testovat na Mezinárodní vesmírné stanici

Názory k článku

Nargon  |  09. 05. 2019 12:20  |  Microsoft Windows 10 Chrome 73.0.3683.103

Na cesty do hlubokého vesmíru to bude chtít spíš "replikátor" tj pokročilou 3D tiskárnu, která vyrábí předměty z jednotlivých subatomárních částic (protony/elektrony/neutrony). Současně s tím to bude chtít i nějaký rozkladač, do kterého hodíte libovolný objekt a on ho rozloží na tyto subatomární částice, aby replikátor měl materiál ze kterého vyrábí.Pak si v hlubokém vesmíru odchytíte nějaký meteor, rozložíte, a vyrobíte si z něj třeba hamburger a nebo těsnění do chladícího okruhu palubního reaktoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
kiskovce  |  09. 05. 2019 12:35  |  Microsoft Windows 10 Edge 17.17134

Kyslik z CO2 nevzniká, je to všeobecne zaužívaný omyl. Rastliny potrebujú CO2 pre stavbu cukrov kde si preberú vodík z H2O. Z molekuly vody tak ostáva odpadový produkt O2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
CCblue  |  09. 05. 2019 12:46  |  Microsoft Windows 10 Firefox 60.0

Problém spíš je, že fotobioreaktor potřebuje zdroj světla, takže to asi nebude tak jednoduché, někde daleko mezi hvězdami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
radon  |  09. 05. 2019 17:03  |  Microsoft Windows 7 Chrome 73.0.3683.103

výhoda takového bioreaktoru je, že pracuje efektivněji, než nějaký stroj. Nevýhoda je, že může "onemocnět" a přestane fungovat. Což může být u nějakého delšího meziplanetárního letu trošku problém ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Retiree  |  10. 05. 2019 07:58  |  Microsoft Windows 10 Edge 18.17763

Za hluboké totality, někdy v 60. až 80. letech minulého století, bývala mezi novináři populární řasa Chlorela. Jejímuž výzkumu, průmyslovému pěstování a využití se v jižních Čechách tuším mimo jiných věnovala i dnešní Jihočeská univerzita. Některé restaurace experimentovaly s pokrmy připravenými z řasy Chlorely (nikdy jsem to neviděl a tedy ani nejedl, bylo to hnusně zelené....), třeba řízek, karbanátek, a jiné "pochutiny". Kdy a proč tento výzkum zanikl netuším (pokud), možná vhodné téma pro inteligentnější novináře, nicméně rozhodně to ani v Česku není žádná novinka...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor