Francie | Pirátství

Francie chce blokovat warezové webové stránky. Počet pirátů ale klesá

Ve Francii zákon „třikrát a dost“, tzv. HADOPI, funguje již přibližně osm let a za svou dobu fungování došlo k postihu pouze několika pirátů. Celý systém nenaplnil svůj záměr a nyní proto končí. Francie má přesto nutkání s piráty nadále bojovat a chystá proto národní blacklist webových stránek. Piráti se ale přitom zvládají „vymýtit“ sami úplně jinak.

Na úvod si shrňme, jak fungoval systém HADOPI. Jakmile majitel autorských práv identifikoval IP adresu, která se účastnila nějakého pirátského jednání (především co se týče sdílení obsahu skrze torrenty), může ji předat úřadu HADOPI – Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet (doslovný překlad může znít takto: Zákon na ochranu tvůrčí práce na internetu). Ten skrze ISP identifikuje majitele a poté mu může zaslat první upozornění. V případě, že se pirát nepolepší a dopustí se tří prohřešků, může úřad udělit pokutu a nařídit trest – dočasné odpojení od internetu.

Za oněch osm let se ale mnohé změnilo. Pirátění filmů či seriálů již dávno není pouze doménou P2P sítí či webových úložišť, o své se totiž přihlásily i online webové portály, které videa zprostředkovávají za pomoci streamingu. Současné řešení je proti přesunu ale bezbranné a tak bylo odhlasováno jeho zrušení. Místo něj se ale začíná mluvit o národním blacklistu nepovolených stránek. A to i přesto, že pirátství je na ústupu.

Kde sledovat legálně filmy na internetu?

Zavede Francie vlastní blacklist?

Jako jedno z možných řešení Francie zvažuje zavedení národního blacklistu. Hlavní propagátor je tamní ministryně kultury Francoise Nyssen. Dle jejích slov je nyní přes 80 % pirátství skrze streaming, proti kterému má být ochrana právě za pomoci blokování stránek.

Seznam „nevhodných “webů má spravovat právě úřad, který nyní řídí HADOPI, zatím ale nebyl představen žádný konkrétní návrh a je tak brzo předjímat, jak účinné řešení se Francie (a zda vůbec) rozhodne nasadit.

Zkušenosti s národním blacklistem máme i u nás, i když se zaměřuje na jiné odvětví. Ministerstvo financí se u nás snaží blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Těch je na seznamu pouze pár a účinnost řešení je minimální – blokace zde probíhá na úrovni DNS, stačí tedy využít jakoukoliv VPN či prohlížeč Opera a blokaci tak snadno obejít.

Nejlepší zbraň na piráty: Netflix

Otázkou ale zůstává, zda podobné restrikce dávají smysl. Jak se totiž ukazuje, míra pirátství každoročně ve Francii klesá, přičemž zásluhy antipirátskému zákon si zásluhy přičítat nemůže.

Podle studie firmy EY provedené na šetření mezi 3 000 respondenty klesl počet pirátů za minulý rok oproti předchozímu o 8 % z 11,6 na 10,6 milionů. Zbývající uživatelé pak stáhli o 4 % méně nelegálního obsahu. Většinou se jedná o filmy či seriály, jak přiznalo 94 % dotázaných v rámci průzkumu.

Klesající čísla mají na svědomí především čím dál častěji dostupné streamovací platformy v čele s americkým Netflixem. Počet předplatitelů celkově narostl o 30 % a polovina pirátů má rovněž u nějaké streamingové služby účet. Je to pohodlnější, rychlejší a bezpečnější způsob sledování obsahu.

Přes 40 % dotázaných nicméně uvedlo, že současná legální řešení jim připadají stále příliš drahá. U sportovních přenosů, které se v poslední době přesouvají právě na placené kanály, si na cenu stěžovalo dokonce 53 % respondentů.

Jak nyní čísla dokazují, místo restrikcí se vyplácí snadno zpřístupnit uživatelům legální formou obsah za snesitelnou cenu. U nás jsme bohužel v horší situaci, kdy lokalizovaného obsahu přímo na Netflixu je pomálu, maximálně se člověk setká s českými titulky. Alternativou je například HBO GO, to ale nabízí menší počet dostupných titulů.

Diskuze (9) Další článek: Samsung postavil největší továrnu na mobily na světě. Ročně jich vyrobí 120 milionů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,