Francie konkuruje SpaceX: Představila novou raketu Themis. Zatím jen na papíře

Je to necelý měsíc, co si francouzský Cour des comptes – obdoba českého Nejvyššího kontrolního úřadu – posvítil na raketového výrobce ArianeGroup a ve výroční zprávě poměrně tvrdě konstatoval, že Francouzi (a potažmo Evropa) nedokážou konkurovat inovacím z USA. Jmenovitě především SpaceX a jejímu konceptu znovupoužitelných raketových nosičů Falcon.

Co se od té doby stalo? ArianeGroup ve spolupráci s CNES (Národní centrum kosmického výzkumu) urychleně spustila novou platformu ArianeWorks, která by se měla stejně jako SpaceX věnovat inovativním kosmickým technologiím mnohem více než její matka.

Vize nové evropské rakety Themis:

Aby nezůstalo jen u slov, ArianeGroup se rovnou pochlubila i vizí raketového nosiče Themis, který by stejně jako Falcon 9 mohl po startu opět přistát. Marketingové oddělení vše doplnilo i povedeným videem, které napovídá, že podobnost s Falconem nekončí jen u tohoto základního nápadu.

Raketu Elona Muska připomíná i systém jeho stabilizačních křidélek, které se roztáhnou až v pozdní fázi návratu a usnadní stabilní přistání. A tak se už pochopitelně internetem šíří vtípky, podle kterých Francie ve své inovační laboratoři zatím stačila jen obkreslit raketu Falcon 9.

Diskuze (20) Další článek: Deska pro hardwarové extrémisty: Nový Gigabyte C621 Aorus Xtreme je základem pro 28jádro Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,