Hardware | Nvidia | AMD | LCD

FreeSync slaví úspěch. Technologii proti trhání obrazu podporuje už přes 350 různých monitorů

Technologie G-Sync společnosti Nvidia existuje už od roku 2013, kdy jako první přinesla mezi hráče počítačových her monitory, které řešily problém obtěžujícího tearingu, neboli trhání obrazu. Stejnou funkci později uvedlo i AMD v podobě technologie FreeSync. A stává se nakonec zjevně mnohem populárnější, především kvůli ceně.

Obě konkurující si firmy přistoupily ke stejnému problému odlišně. Technologie od Nvidie je placená a z každého vyrobeného monitoru musí výrobce odvádět licenční poplatek. Cenu monitoru dále prodražuje i přítomný G-Sync modul, jehož cena je cca 100-150 dolarů.

U konkurenčního FreeSync však žádné licenční poplatky nejsou. AMD tento standard pustilo do světa zcela zdarma a dokonce se stal později součástí standardu HDMI a DisplayPort.

Proto dochází k tomu, že jsou jinak identické modely LCD monitorů různě drahé, pokud má jeden z modelů G-Sync a druhý FreeSync. Pokud se například podíváme na nabídku e-shopu CZC.cz, nejlevnější 24" monitor (240 Hz) s G-Sync stojí skoro 11 000 Kč, podobně vybavený LCD monitor (240 Hz) s FreeSync jenom 6 990 Kč.

Výrobci monitorů se proto do G-Sync moc nehrnou a osazují ho spíše jen do prémiových herních monitorů. O to víc se zaměřují na FreeSync. AMD se nyní pochlubilo, že počet dostupných modelů na trhu dosáhl na 350 různých modelů. To je úctyhodné číslo s přihlédnutím k faktu, že Nvidia tento standard stále nepodporuje a drží většinový podíl na trhu s herními grafikami.

Spekuluje se, že grafické karty od Nvidie kompatibilní s technologií FreeSync jsou a z hlediska hardwarové výbavy nic nebrání tuto technologii zprovoznit. Nvidia to ale zřejmě blokuje softwarovou cestou skrze ovladače, aby byznys rozvinutý kolem G-Sync uchránila. Jakmile by ale začala tato ochrana ztrácet smysl bude firma rychle připravena nabídnout kompatibilitu s početnější skupinou levnějších monitorů s FreeSync.

Zdroj: AMD, Hexus.net

Diskuze (66) Další článek: Dosud nejvyšší zaznamenaná vlna na jižní polokouli měřila skoro 24 metrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,