Software | Google | Programování

Google chystá další náhrobek: za rok ukončí svou vývojářskou platformu App Maker

Pokud by měl Google za každou ukončenou službu nebo aplikaci postavit jeden náhrobek, mohl by se chlubit poměrně rozlehlým hřbitovem. Vzpomenout můžeme například na Google Reader, Inbox, Google+, Talk, Hangouts, Allo, Picasu a řadu dalších. Za necelý rok přibude další – k 19. lednu 2021 je naplánováno vypnutí vývojářské platformy App Maker.

V App Makeru, který je dostupný v rámci G Suite Business a G Suite Enterprise, si uživatelé mohou vytvářet vlastní aplikace bez nutnosti psát kód. Jako důvod k ukončení služby Google uvádí příliš malý zájem. Podle oznámení hodlá stávající uživatele směrovat na alternativní služby ze svého portfolia.

Google App Maker končí

Google již avizuje blížící se konec na titulní stránce App Makeru, odkud odkazuje na podrobnější informace. Zde se můžete dozvědět, že vývoj služby byl ukončen a nebude nadále udržována. Následuje itinerář plánovaných kroků:

  • Od 27. ledna 2020 budou stávající aplikace nadále fungovat. App Maker však již nebude vyvíjen a řešeny budou pouze kritické chyby.
  • Od 15. dubna 2020 již nebude možné v App Makeru vytvářet nové aplikace. Stále však půjde upravovat a nasazovat stávající aplikace.
  • Počínaje 19. lednem 2021 přestane App Maker fungovat. Data aplikací uložená v Cloud SQL zůstanou nedotčena a nadále dodržují zásady stanovené účtem GCP.

Google nabízí alternativy

Vzhledem ke specifickému zdrojovému kódu, který se v rámci App Makeru používá, není možné přímo migrovat aplikace na jinou platformu. Jako alternativy ke stávajícímu řešení Google nabízí:

  • Pokud používáte aplikaci App Maker k automatizaci obchodních procesů, pak by odpovídajícím řešením mohl být AppSheet. Jednou z jeho výhod je podpora databáze Cloud SQL, což vývojářům umožňuje vytvářet aplikaci na existující databázi.
  • Jestliže používáte App Maker k vývoji aplikací, mohl by vašim potřebám vyhovovat App Engine. S jeho pomocí lze vytvářet vysoce škálovatelné aplikace na plně spravované platformě bez serverů.
  • Pokud App Maker primárně využíváte pro sběr dat, můžete místo něj použít Formuláře Google, jež mají mnoho nových funkcí, které nebyly při spuštění aplikace dostupné.

Google App Maker byl představen v prosinci 2016 jako náhled, takže jeho životní pouť bude ukončena po pouhých čtyřech letech. Teprve od roku 2018 však vývojářský nástroj fungoval v oficiální stabilní verzi. Samotná myšlenka byla poměrně dobrá, avšak zjevně nezaujala dostatečný počet uživatelů.

Diskuze (11) Další článek: Avast sleduje chování svých uživatelů a na datech dále vydělává, varují americká média. Není to nic nového

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,