Umělá inteligence | USA | Pentagon

Google dal od toho ruce pryč, ale zakladatel Oculusu se nebojí: Bude pro Pentagon vyvíjet umělou inteligenci

Google sice z kontroverzního Projektu Maven americké armády vycouval, ale to neznamená, že o něj nemají zájem jiné společnosti. Web The Intercept odhalil, že se na něm bude podílet firma zakladatele Oculus Rift Palmera Luckeyho.

Luckey po svém odchodu z Facebooku, který koupil Oculus Rift v roce 2014, založil společnost Anduril, která se zabývá pokročilými armádními technologiemi. Minulý rok se účastnila tendru o vývoj umělé inteligence v rámci Projektu Maven a vyhrála jej, jak zjistil web. Anduril se tak stane součástí tzv. Joint Artificial Intelligence Center.

Mnoho informací o tom, co přesně bude úkolem Luckeyho firmy neexistuje, ale vypadá to, že Anduril bude v rámci projektu vyvíjet software, který dokáže automaticky analyzovat záznamy pořízené z dronů a rozlišovat v nich osoby od prostředí. To se dnes musí dělat ručně a proces je nejen dlouhý, ale i personálně nákladný. Úkon je přitom velice podstatný pro sběr zpravodajských informací.

Anduril byl vybrán pravděpodobně proto, že na podobném systému již pracoval. Jeho nejznámější technologie se nazývá Lattice a používají ji pohraniční stráže na amerických hranicích, jelikož dokáže právě analyzovat kamerové záznamy a upozorňovat na blížící se osoby.

Zprávě o vyhraném kontraktu se dostalo pozornosti proto, že Projekt Maven vzbuzuje mezi americkými firmami velké emoce. Podílel se na něm i Google, ale poté, co proti spolupráci začali jeho zaměstnanci masově protestovat, se rozhodl dále nepokračovat. Google tehdy také vyvíjel umělou inteligenci pro analýzu záznamu dronů - přesně to, co nyní bude dělat Luckeyho firma.

Na rozdíl od Googlu nebo Microsoftu, který se rovněž potýkal s protesty zaměstnanců když oznámil spolupráci s Pentagonem, Luckeyho netíží morální dilema. Je známým podporovatelem vývoje armádních technologií a v minulosti se nechal slyšet, že pokud budou americké firmy podobné spolupráce bojkotovat, USA by mohly příští válku prohrát.

Diskuze (6) Další článek: Vyzkoušeli jsme Lenovo Legion Y740: nejvýhodnější RTX notebook na trhu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,