Google | Programování | Reportáže

Google: Do pěti let bude umět naše umělá inteligence perfektně česky [reportáž]

  • V polském Krakově se konaly Google Developer Days
  • Google zde demonstroval své novinky z I/O
  • Ptali jsme se expertů na podporu češtiny

Historický Krakov kousek za polskou hranicí se na pár dnů stal hlavním městem evropských vývojářů. Google zde totiž uspořádala letošní ročník putovního dýchánku Google Developer Days Europe, který se svou velikostí může téměř rovnat ikonám jako I/O, WWDC nebo Build.

V Evropě je více vývojářů než v Americe

Ostatně jsou k tomu poměrně pádné důvody, hned v úvodní keynote totiž viceprezident Googlu Jason Titus uchlácholil přítomné vývojáře statistikou, podle které je na starém kontinentu více programátorů než v USA a Kanadě dohromady.

708846167
Google VP Jason Titus si přítomné získal hned prvním slajdem

Není se tedy čemu divit, že poměrně velká část produktů Googlu vzniká právě v Evropě – zejména ve Švýcarsku, ale ty cloudové také v několika patrech varšavského mrakodrapu, odkud firma řídí operace v regionu střední a východní Evropy (CEE).

Ostatně ani volba Krakova nebyla úplně náhodná. Google zde před mnoha lety otevřel inženýrskou pobočku, kterou v roce 2008 navštívil i Sergey Brin. Byl jsem tehdy u toho a setkání s člověkem, kterého byste na ulici snadno zaměnili s jakýmkoliv třicátníkem v džínách a šedém tričku, bylo poměrně osvěžující.

Co jsou to vlastně Developer Days?

Google celé dva dny od rána do večera přesvědčoval přítomné, že nejen Evropa jako celek, ale právě region CEE doslova srší startupovým potenciálem. Mladí lidé jsou zde plní nápadů, jsou hraví, vzdělaní a to vše podtrhuje celkový ekosystém hromady podnikatelských akcelerátorů zejména v Berlíně, Praze, ale také ve Varšavě. Tento trend přitom bude ještě sílit, takže setkání typu Developer Days bude přibývat.

000.jpg01.jpg02.jpg
Krakovské kongresové centrum ICE zvenčí a GDD Europe uvnitř

A oč se tedy vlastně jedná? Před pár měsíci se konalo výroční I/O. Podobné konference vnímáme jako událost, na které firmy představují své produktové a technologické novinky.

Developer Days, které se konají zpravidla s několikaměsíčním odstupem, jsou pak výbornou příležitostí, jak se o novinkách z vývojářského úhlu pohledu dozvědět ještě více. Google zde nepředstavuje nic nového, ale spíše říká: „Podívejte se, na I/O jsme poprvé ukázali technologii XYZ, teď jsme ji tři měsíce dodělávali a dnes vám prakticky ukážeme, jak ji můžete používat.

Accelerated Mobile Pages

Řeč byla tedy třeba o mobilní technologii AMP, která by měla pomoci webovým vydavatelům dostat čtenáře na mobil. Díky AMP a jeho serverům se obsah načte rychleji i na pomalém připojení a díky dodržování designových pravidel bude na dotykovém displeji vypadat tak, jak opravdu má.

008.JPG009.JPG
Technologie AMP od Googlu dnes zrychluje mobilní weby na bezmála
milionu internetových domén

Podle Googlu je nyní k internetu připojeno pět miliard zařízení, z čehož tvoří podstatnou část právě chytré telefony, takže má o tento segment pochopitelně zájem. Ke všemu o ně bojuje s Facebookem, který vydavatelům nabízí podobnou akcelerační technologii Instant Articles, která je však oproti AMP úzce svázaná s jeho sociální sítí.

V každém případě, Googlu se už podařilo pro AMP zlanařit i opravdu velké ryby. Technologii používá třeba mobilní webová verze tržiště eBay.

Webové stránky se promění v mobilní aplikace

Internetová jednička si libuje ve zkratkách. Jednou z těch nejčerstvějších je PWA – Progressive Web Apps, což je další technologie představená na I/O, která má tentokrát z webových stránek udělat téměř plnohodnotné mobilní aplikace. PWA stránka tedy může fungovat i bez přístupu k internetu, může mít ikonu na ploše a tak dále.

010.JPG012.JPG011.JPG
PWA podporované napříč webovými prohlížeči a pár čísel o tom, jak se programuje přímo v Googlu

Google i tímto způsobem demonstruje, jak se mění pohled na web jako takový a jak dvousloví webová stránka v mnoha případech ztrácí svůj původní význam, protože se stále častěji jedná spíše o webové aplikace, které se svou strukturou vlastně až tak neliší třeba od těch desktopových.

Google Asistent

Snad nejslibnějším pilířem Googlu posledních let jsou ale jeho hrátky s umělou inteligencí. Ta už zcela prorostla napříč jeho datacentry a stará se jak o jazykové překlady, tak o indexaci obrázků pro vyhledávač a tak dále.

Jasně, všichni dobře víme, že zrovna v tom jazykovém strojovém překladači to ještě skřípe a mnohé překlady stále budí spíše úsměv na tváři, ale to vše je jen otázkou času. Jak pravil jeden bystrý muž, sci-fi není nic jiného než věda a čas. Ohromný vývoj na poli aplikované A.I. v posledních několika letech tedy dává tušit, že za dalších pár let by se to už mohlo zlomit.

09.jpg10.jpg
Behshad Behzadi právě demonstruje, co se nového naučil asistent Googlu

Jedním z témat Developer Days tedy byl i asistent Googlu, který se v posledním roce naučil držet kontext a pomocí technologie Lens i rozpoznávat věci na fotografiích. Google se s ním pochlubil na jarním I/O a Behshad Behzadi, který dnes v Curychu vede stovku programátorů věnujících se právě asistentovi, ukázal v Krakově některé nové kousky v praxi.

Jak tedy takový asistent držící kontext vlastně funguje? Behzadi mu nejprve předložil fotku z New Yorku. Asistent identifikoval adresu. Behzadi se poté zeptal, kde je nejbližší podnik. Asistent dle kontextu usoudil, že se Behzadi neptá na nejbližší podnik v jeho skutečné poloze, ale právě v místě na fotografii, a tak mu nabídl vše z okolí.

A.I. odstraní šum ze zvuku

Další demonstrace zase ukázala, jak se Google popral s odstraněním šumu v hlučné místnosti. Na povel jsme začali všichni dupat a pokřikovat, asistent v mobilu však přesto perfektně porozuměl dalšímu dotazu. Kouzlo přitom nespočívalo v kvalitním mikrofonu a koprocesoru, který by měl na starost takto náročný noise-cancelling, ale opět pouze a jedině ve strojovém učení.

Google nejprve strojovému učení předložil zvukové nahrávky všech možných ruchů od hlasité dopravy ve městě po řev fotbalových fanoušků. Neuronová síť se poté naučila, jak který zvuk zní, čili i z velmi nekvalitní nahrávky dokázala bez potřeby unikátního zvukového hardwaru a téměř v reálném čase vyseparovat původní dotaz. Dotaz, který byste do telefonu třeba jen slabě šeptali.

Umělá inteligence Googlu se naučí česky do pěti let

Podobné ukázky jsou sice pokaždé velmi atraktivní, pokud je však ukazuje šéf vývojářů z Curychu a ke všemu v sousedním Polsku, nemohl jsem se jej nezeptat, kdy se budu moci asistenta v aplikaci Allo nebo třeba uvnitř chytrého reproduktoru Home zeptat na to samé i v češtině, polštině, maďarštině či jiné řeči z regionu CEE, o který má Google prý tak velký zájem.

Abych to Behzadimu alespoň trošku usnadnil, optal jsem se, jestli toho bude Google schopen do pěti let. A Behzadi bez zaváhání odpověděl: Samozřejmě! Za pět let už bude asistent plynně komunikovat česky.

Později, v kuloárech krakovského kongresového centra, jsem dotaz ještě zopakoval a i mezi čtyřma očima byla odpověď stejná. Není se vlastně čemu divit. Asistent Googlu totiž česky rozumí už dnes. To není žádná exkluzivní informace, stejně tak totiž mluví polsky, maďarsky a v desítkách dalších jazyků.

Má to ale jeden háček. Tak to totiž funguje pouze za zdmi vývojářských centrál Googlu, ostatní jazykové verze vyjma angličtiny, němčiny nebo třeba španělštiny totiž ještě nepracují tak dobře, aby je mohl Google vypustit do produkčního světa.

Možná teď namítnete, že na svém mobilu přeci již dávno můžete zvolat: „OK Google, nastav budík na 6:00,“ zatímco Google Home porozumí pouze příkazu: „OK Google, set an alarm at 6:00,“ identické ovládání však poněkud klame. Jedná se o dva odlišné systémy, přičemž budoucnost patří tomu druhému vystavěnému na principech strojového učení a umělé inteligence.

Google a Udacity vás naučí programovat

Aby se toto všechno stalo realitou, potřebuje Google vývojáře. Nejen ty své, ale hlavně vývojáře, kteří budou nad jeho systémy budovat vlastní aplikace. Ať už v mobilu, nebo uvnitř webového prohlížeče. A přestože jsme v úvodu zmínil, že jich je v Evropě více než v USA a Kanadě dohromady, stále to není dost, což ukazuje i hlad firem na pracovním trhu.

Google proto rozšířil spolupráci se službou Udacity, která se specializuje na online kurzy všeho druhu a zaplatí zájemcům především z Evropy 75 000 vzdělávacích kurzů. Zapojit se můžete i vy a třeba vyrazíte na další ročník Developer Days nebo rovnou za oceán na I/O.

O Google Developer Days Europe jsme se bavili i v nedělním pořadu Týden Živě:

Diskuze (14) Další článek: Jeskyně pod Antarktidou nejspíš ukrývají dosud neznámé formy života

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,