Google naučil umělou inteligenci předpovídat počasí. Umí to rychleji a přesněji než numerické modely

Google zapojil do předpovídání počasí umělou inteligenci a na svém blogu tvrdí, že jeho nové modely umožňují „téměř okamžité“ prognózy. Pokud se toto řešení osvědčí, pravděpodobně přinese rychlejší a spolehlivější krátkodobé předpovědi.

Předpovídání počasí je velice komplikované, neboť v konečném výsledku hraje roli celá řada známých i neznámých proměnných. Ačkoli mají meteorologové k dispozici řadu numerických modelů, významnou roli stále hraje lidský faktor, tedy odborník, který na základě svých zkušeností předpoví další vývoj.

Proč to dělat složitě, když to jde jednoduše?

Ačkoli dosavadní výsledky umělé inteligence Googlu na meteorologickém poli vypadají velice slibně, je nutné brát v úvahu skutečnost, že celý projekt je teprve v rané fázi. Již nyní však dokáže generovat přesné předpovědi srážek až na šest hodin dopředu s rozlišením na jeden kilometr během pouhých několika minut výpočtů.

Právě vysoká rychlost je jedním z nejvýznamnějších zlepšení oproti stávajícím technikám. Zatímco vytvoření numerického modelu může trvat celé hodiny, protože se předpověď sestavuje na delší časové období a generuje složitější údaje, AI Googlu má hotovo v řádu několika minut.

Podle vědců budou rychlé předpovědi „nezbytným nástrojem potřebným pro efektivní přizpůsobení se změně klimatu, zejména extrémnímu počasí“. Protože dění v atmosféře je mnohdy nepředvídatelné, mohou být pro snižování ztrát na životech a majetku klíčové právě rychlé krátkodobé prognózy.

Největší výhodou je rychlost a přesnost

Největší výhodou, kterou algoritmy Googlu nabízejí proti tradičním technikám předpovědí, je rychlost. Vědci společnosti porovnali svůj model se dvěma stávajícími metodami, které jsou neuvěřitelně výpočetně náročné. Například při simulaci předpovědi počasí pro území Spojených států musí superpočítače denně zpracovávat až 100 terabajtů dat z meteorologických stanic.

„Pokud výpočet trvá 6 hodin, umožňuje to spuštění pouze 3 až 4 cyklů denně a výsledkem jsou prognózy založené na datech starších než 6 hodin, což omezuje naši znalost toho, co se právě děje,“ napsal na blogu softwarový inženýr společnosti Google Jason Hickey.

Umělá inteligence dokáže poskytnout výsledky během několika minut. Jak je to možné? Jednoduše tak, že se nesnaží modelovat složité meteorologické systémy. Místo toho generuje předpovědi na základě dat ze srážkových radarů. Vezme tedy v úvahu sekvenci radarových snímků a podle historických dat „odhadne“, co se bude dít dál.

Úkol jako stvořený pro AI

Odborníci vyškolili umělou inteligenci na historických datech ze srážkových radarů shromážděných v letech 2017 až 2019 Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA). Výsledné prognózy jsou stejně dobré nebo lepší než při použití stávajících metod s využitím stejných dat. Model vynikal především v krátkodobé předpovědi na následujících šest hodin dopředu.

Ač to na první pohled může působit jako malý zázrak, realita je mnohem prozaičtější. Jestli totiž umělá inteligence opravdu v něčem vyniká, pak je to právě schopnost hledání souvislostí mezi obrázky. Proto na základě naučených dat dovede celkem přesně predikovat, jak bude v dalších hodinách, ale jistě nebude tak „silná v kramflecích“ v případě dlouhodobých prognóz.

Diskuze (1) Další článek: Robotické vysavače Roomba budou chytřejší. Díky IFTTT dokážou spolupracovat s dalšími službami

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,