Google | Internet | Vyhledávače

Google odebral z vyhledávání obrázků užitečné funkce. Snímek určité velikosti už vám nenajde

Pokud hledáte obrázky prostřednictvím vyhledávače Googlu, máte po zobrazení výsledků k dispozici několik užitečných filtrů. Jejich prostřednictvím je možné zobrazit jen obrázky s určitým typem licence, typu, barvy nebo velikosti. Možnosti posledního zmíněného filtru však byly bez jakékoli publicity citelně redukovány.

Server 9to5Google informuje o změnách, které se v rámci hledání obrázků odehrály. Týkají se především možností filtrování podle velikosti, kde jsou nově pouze čtyři volby: Libovolná velikost, Velká, Střední a Ikona.

Omezené možnosti fitrování 
Omezené možnosti filtrování

Co se změnilo?

Ještě nedávno Google po zobrazení výsledků nabízel další možnosti: vyhledání obrázků zadané velikosti, případně větších než uživatelem definované rozlišení. Díky nim bylo mnohem snazší zúžit výsledky vyhledávání a najít obrázek, který odpovídal určeným kritériím.

V uplynulých dnech uvedené filtry po několika letech fungování z nabídky zmizely, aniž by se Google obtěžoval vysvětlit, proč se k takovému kroku vlastně rozhodl. Jako jedni z prvních upozornili na absenci funkcí diskutující na serveru Reddit, kteří se však původně domnívali, že se jedná o chybu.

V tuto chvíli existuje možnost, jak se k přesnější definici požadovaných parametrů dostat. Cesta vede přes Nastavení-Rozšířené vyhledávání, kde jsou v sekci Kritéria zúžení okruhu výsledků-velikost obrázku stále nabízeny možnosti Větší než zadané rozlišení (možnost filtrování podle přesné velikosti ale k dispozici není). Je ale otázkou, zda se Google v budoucnosti nerozhodne omezit možnosti filtrování i zde.

Pokročilé vyhledávání filtrování umožňuje 
Pokročilé vyhledávání filtrování umožňuje

Co bude dál?

Google odstranil položky bez jakéhokoli vysvětlení, takže nemůžeme předpokládat, že by alespoň naznačil své budoucí plány v tomto směru. Je samozřejmě možné, že se připravuje nějaký nový způsob zadávání požadovaných parametrů, nebo funkci používalo málo uživatelů, takže zůstane dostupná jen v pokročilém vyhledávání.

Každopádně se jedná o zajímavé rozhodnutí, neboť konkurenční Bing od Microsoftu filtrování obrázků dle velikosti podporuje. Funkce je pro mnohé uživatele užitečným nástrojem například k nalezení vhodných tapet nebo obrázků ve specifickém rozlišení.

Diskuze (25) Další článek: Týden Živě: Česká politika na Facebooku, koloběžky v Brně a požáry v Americe

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,