Google se chlubí: Staré telefony číhají na motorové pily a „FitBit pro krávy“ sleduje, jestli jsou v pohodě

Google se pochlubil několika netradičními způsoby využití své knihovny pro strojové učení TensorFlow. Ačkoliv ji většina projektů publikovaných na GitHubu používá především pro práci s obrazem – třeba k učení, co je na obrázku, poradí si i se zvukem.

Staré mobily schované na stromě se snaží zaslechnout motorové pily

A přesně to udělala organizace Rainforest Connection, která pomáhá amazonským a dalším kmenům a komunitám v ochraně jejich teritoria před ilegální těžbou dřeva. Jejich vynález je levný a neskutečně chytrý: Inženýři nejprve upravili staré vyřazené mobilní telefony, ke kterém přimontovali solární napájecí panely.

Telefony pak umístili na stromy deštného pralesa, přičemž každý z nich neustále poslouchá své okolí. Díky strojovému učení software ví, jak zní zvuk motorové pily a nákladních vozů, přičemž tyto vzory dokáže identifikovat i ve velmi slabé nahrávce, kdy by už člověk neměl šanci cokoliv zaslechnout.

Jakmile takový podezřelý zvuk telefon na stromě uslyší, odhadne polohu a údaj zašle úřadům, kteří mohou ilegální těžaře odhalit.

Aplikace rozezná choroby podle fotografie listů zemědělských plodin

Další aplikaci využívající strojové učení mají farmáři z Tanzanie. Vyvinuli ji experti z Penn State University a program slouží i obrazové identifikaci nejrůznějších chorob rostlin. Farmář jednoduše vyfotí postižený list a aplikace mu odpoví, o jakou nemoc se jedná.

FitBit pro krávy

Do třetice se Google pochlubil ještě dalším využitím technologie TensorFlow a opět pro farmáře. Jedná se o jakýsi FitBit pro krávy od společnosti Conecterra. Skot je vybavený senzory, které sledují jeho pochody. Data se poté porovnávají s modelem zdravého zvířete v neuronové síti. Jakmile nebude s krávou cokoliv v pořádku, farmář se o tom zavčas dozví.

Klepněte pro větší obrázek
FitBit pro skot, aneb kráva #4521 je dnes velmi neaktivní!

Na těchto praktických pilotních projektem spolupracuje i evropská laboratoř Googlu pro umělou inteligenci, kterou firma provozuje v rámci curyšské vývojářské centrály. Přesně takové projekty pomáhají hledat využití podobných technologií, A.I. je totiž stále ve velmi raném stavu a vědci teprve zkoumají, k čemu všemu ji budeme moci využít.

Diskuze (3) Další článek: Zpomalil se vám počítač? Zkuste UltraDefrag, důkladnou defragmentaci disku zadarmo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,