Prohlížeče | Chrome | Edge | Doplňky do prohlížeče

Google se snaží vystrašit uživatele Edge. Zobrazuje jim upozornění při instalaci doplňků

Nová verze prohlížeče Edge od Microsoftu umí, díky tomu, že je postavená na Chromiu, pracovat s doplňky z konkurenčního Chromu. Toho se nyní rozhodl využít Google a v rámci obchodu s doplňky zobrazuje upozornění lákající uživatele na jeho prohlížeč.

Edge aktuálně podporuje doplňky vytvořené speciálně pro něj, po aktivaci možnosti Povolit rozšíření z jiných obchodů v rámci nastavení je ale možné si jedním klikem nainstalovat i doplněk z Chrome Webstore. Zde jsou přitom doplňky primárně právě pro Chrome, funkčně jsou ale stejné a většinou zde ani není problém s kompatibilitou – prohlížeče jsou postavené na stejném jádru.

3fa9a160-2ee5-49e1-9f5d-5814e98d6041 
V obchodu s rozšířeními pro Chrome nově Google zobrazuje upozornění všem uživatelům prohlížeče Edge.

Google se ale tato situace příliš nelíbí, a tak začal v rámci svého obchodu zobrazovat upozornění vybízející uživatele k instalaci Chromu. Konkrétně uvádí „Chcete-li rozšíření používat bezpečně, Google doporučuje přechod na Chrome.“ společně s odkazem pro stažení. Na výzvu upozornil web TechRadar. K instalaci svého prohlížeče vybízí ale i v rámci jiných služeb, například i samotného vyhledávače.

Instalace doplňků z jiného, než oficiálního, obchodu je přitom aktuálně pro uživatele téměř nutnost. Microsoftu se sice podařilo přesvědčit poměrně velké množství vývojářů, aby svá rozšíření upravili, v obchodě pro Edge je ale stále jen pár desítek kusů. V rámci Chrome Webstore je jich násobně více.

Na druhou stranu se Microsoft podobných praktik dopouští také – nedávno například začal zobrazovat přímo v nabídce Start reklamu na Edge uživatelům Firefoxu. Stejně tak svůj prohlížeč propaguje ve vyhledávání na Bingu a při přepínání výchozího nastavení i v rámci samotných Windows.

Takto vypadá nový prohlížeč Edge od Microsoftu:

Diskuze (9) Další článek: Microsoft chystá antivir pro iOS, Android a Linux. Systémy bude chránit svým Defenderem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,