Google | Operační systémy | Fuchsia

Google spustil vývojářské stránky pro připravovaný operační systém Fuchsia

Už bezmála tři roky kolují spekulace o chystaném operačním systému Fuchsia, který vzniká pod taktovkou Googlu. Ačkoli stále není úplně zřejmé, pro jaká zařízení má být určen, byly koncem minulého týdne spuštěny oficiální stránky pro vývojáře.

V pátek 28. června byly bez jakékoli publicity na adrese fuchsia.dev spuštěny webové stránky. Po jejich otevření se dozvíte, že se jedná o „vývojářskou dokumentaci pro open source operační systém.“  Zdá se, že jde o stejné informace, které byly dříve k dispozici na Githubu, ale s lepším formátováním a na doméně, která jednoznačně patří Googlu.

Web pro vývojáře

Nutno konstatovat, že web je zatím relativně strohý – úvodní statická stránka nasměruje uživatele na obsah v podobě textové dokumentace. Kromě kodexu a slovníku je připravena také sekce „Jak začít?“, ve které jsou přichystány postupy pro Debian a macOS.

Patrně nejzajímavější je sekce systémové dokumentace, kde je částečně vysvětleno, jak vlastně Fuchsia funguje. Na rozdíl od operačních systémů Android a Chrome OS totiž Fuchsia neběží na linuxovém jádře. Místo něj používá tzv. mikrokernel s názvem Zircon (dříve Magenta), který funguje velmi odlišně a externalizuje to, co běžně řešily komponenty jádra.

Pokud máte zájem zkusit si ranou verzi Fuchsie, přejděte na stránku vývojářské dokumentace, vytvořte prostředí pro sestavení, sestavte ji a zaveďte. Podporovaný hardware zahrnuje Acer Switch Alpha 12, několik generací Intel NUC a Google Pixelbook.

Dočkáme se stabilní verze?

V tuto chvíli je příliš brzy na to, abychom mohli jednoznačně říci, kdy se dočkáme nového operačního systému od Googlu. Zdá se, že vývoj postupuje poměrně pomalým, ale stabilním tempem.  Nová stránka pro vývojáře však může znamenat, že priorita OS Fuchsia postupně roste.

Google nespěchá, a přestože přiznal existenci Fuchsie na letošní vývojářské konferenci Google I/O, zdůrazňuje, že spíše, než o operační systém mu jde o základ pro budoucí technologie. Napříč očekáváním nemá jít ani zdaleka o natolik jednotnou platformu, jako je Android a Chrome OS.

Diskuze (7) Další článek: Apple přesune výrobu nového počítače Mac Pro z USA do Číny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,