Google | Čína | Vyhledávače

Google stále pracuje na cenzurovaném vyhledávači pro Čínu, tvrdí zaměstnanci

Bylo to velké téma, které rezonovalo začátkem minulého podzimu - projekt Dragonfly, neboli cenzurovaná verze vyhledávače Google pro Čínu. Nejdříve došlo k velkému šoku, že firma nad něčím podobným uvažuje, pak k protestu zaměstnanců a následně komentáři šéfa Googlu Sundara Pichaie, že projekt je jen průzkumný. Na konci roku to už vypadalo, že Dragonfly je u konce. Ale teď jsou o tom pochybnosti.

Investigativní server The Intercept, kterému se loni jako prvnímu podařilo získat informace, že Google vstup do Číny řeší, objevil důkazy, že ačkoli má být již projekt zastavený, stále u něj probíhají určité změny.

Server na to upozornili zaměstnanci Googlu, kteří uvedli, že jen v prosinci došlo ke zhruba 500 změnám kódu, který se týká Dragonfly. Dalších 400 změn bylo provedeno v lednu. Po analýze rozpočtových plánů Googlu bylo navíc objeveno, že stále existuje skupina zhruba 100 zaměstnanců, ke kterým jdou finance asociované s výrobou vyhledávače pro Čínu.

Nedá se stoprocentně říci, že Google své plány nezastavil a projekt stále běží na plné obrátky. Možná šlo jen o ukončovací práce. Ale možné také ne, je to přinejmenším podezřelé. Podezření mají i zaměstnanci, kteří promluvili pro The Intercept - jeden z inženýrů například uvedl, že si myslí, že vedení jen čekalo, až se odpor zklidní a pak na práci navázalo.

Samotný Google zprávu odmítl, stále trvá na tom, že do Číny nemíří. „Tato spekulace není správná. Jednoduše - žádné práce na Dragonfly neprobíhají. Jak říkáme již několik měsíců, v Číně vyhledávač spouštět nechceme. Členové týmu se posunuli na nové projekty,“ uvedl zástupce firmy.

Google je v současné době v Číně blokovaný tzv. Velkým čínským firewallem. Dragonfly měl hledat způsoby, jak by se vyhledávač mohl do země dostat. Se vstupem do Číny by se totiž firma dostala k velkému trhu čítajícímu stovky milionů lidí. Zároveň by ale musela ustoupit od svých morálních hodnot, protože aby vyhledávač vyhověl čínským regulátorům, musel by podléhat rozsáhlé cenzuře. Z toho důvodu se proti nápadu zvedla silná vlna nevole.

Diskuze (9) Další článek: Mobily přetěžují firemní Wi-Fi sítě. Je jich moc a běží v nich nenasytné aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,