Google | Procesory

Google údajně vyvíjí vlastní procesor pro mobily. Kéž by i pro chytré hodinky

Google si během několika posledních let navrhl řadu vlastních koprocesorů jak pro mobilní telefony (Titan M, Pixel Neural Core), tak pro elektroniku internetu věcí (TPU Edge) a datacentra (TPU). Stále častěji se ale objevují zkazky, že aktivně vyvíjí i hlavní procesor CPU.

Aktuálně o něm referuje Axios. Procesor s kódovým označením Whitechapel by měl být hotový příští rok a vedle osmi jader ARM bude prý obsahovat i všechny související koprocesory pro kryptografii, strojové učení a zpracovávání obrazu.

Byť Google doposud ve svých telefonech používal čipsety od Qualcommu, vlastní procesor mu má podle Axiosu vyrobit konkurenční Samsung. Spekulaci pochopitelně obě firmy odmítly jakkoliv komentovat.

A co procesor pro Wear OS?

V každém případě, pokud tomu tak skutečně bude, nabízí se ještě jedna vtíravá otázka. Vyvíjí si pod svou střechou Google pouze výkonné procesory pro mobily a případně i chromebooky, anebo má ještě stále šanci i hodinková platforma Wear OS?

Absence adekvátního železa je totiž aktuálně hlavní slabinou Androidu pro chytré hodinky, který po počátečním nadšení před několika lety spíše stagnuje a synonymem chytrého mikropočítače na zápěstí zůstává především Apple a výrobci, kteří se rozhodli pro vlastní řešení (Samsung, Huawei).

Wear OS, pokud se s ním tedy ještě vážně počítá a má nějakou budoucnost, potřebuje in-house čipset daleko více, než telefon.

Diskuze (1) Další článek: Prodeje počítačů a notebooků se v prvním čtvrtletí propadly o 8 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,