Google | Android | Evropská unie

Google ukázal, jak bude v EU vypadat ballot screen na Androidu

Google ukázal, jak bude vypadat jeho verze ballot screenu, kterou začne ukazovat uživatelům jeho operačního systému Android v Evropě. Reaguje tak na pokutu od Evropské unie za zneužívání svého dominantního postavení v rámci platformy. Nově tak umožní doinstalovat si vyhledávač i prohlížeč třetích stran.

Problém se podobá situaci, kdy Microsoft musel do Windows přidat obrazovku pro výběr jiných prohlížečů, kterým ale nakonec stejně nepomohla v získání většího podílu na trhu. Google bude nové možnosti ukazovat při prvním spuštění Obchodu Play po aktualizaci systému či čisté instalaci/prvním zapnutí.

f20cbec2-8a96-4c08-aff6-c3223877384e
Google nabídne doinstalování dalších vyhledávačů a prohlížečů při prvním spuštění Obchodu Play. (zdroj: The Verge)

Uživatel zde bude mít na výběr doinstalování jiných prohlížečů či vyhledávačů. jejich nastavení jako výchozích je pak na uživateli – Android se na rozdíl od iOS vždy zeptá, v jaké z dostupných aplikací chcete odkaz na stránku otevřít apod. Rozšířit mezi uživatele by se novinka měla v následujících týdnech.

FairSearch, sdružení firem stojících za zrozením iniciativy vedoucí k pokutě, ale není nadšené – podle jejich vyjádření Google nechápe podstatu problému a nic neřeší. Zde je nutno dát částečně za pravdu, aplikace Googlu totiž nadále zůstanou předinstalované v systému.

Google nedávno představil lepší možnosti zabezpečené online účtu:

Zdroj: The Verge

Diskuze (65) Další článek: Kutil sestrojil unikátní počítač, který pracuje pouze na bázi vody

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,