Google | Programování | Web

Google vydal Dart 2.0. Znovuzrozený programovací jazyk, který měl ambici nahradit Javascript

Když Google před šesti roky představil programovací jazyk Dart, měl s ním velké ambice. Tento open-source se měl stát výchozím nástrojem pro tvorbu webových aplikací a Google by nejradši, aby jednou nahradil Javascript. To se zatím úplně nepovedlo, ale Google to nevzdává a nyní vydává Dart 2.0.

Dart 2.0 přichází s řadou vylepšení a tvůrci o něm prohlašují, že se jedná o restart celého projektu. Jazyk má hromadu velkých i malých vylepšení, která mají výrazně usnadnit vývoj webových a mobilních aplikací.

Jazyk zachovává klasickou C-syntaxi a snadno se v něm zorientujete, ať už pracujete v kterémkoli z rozšířených objektově orientovaných jazyků od C++, přes C#, Objective-C až po Javu. To aspoň slibují tvůrci. Přesvědčit se můžete sami, nové SDK už je ke stažení pro Windows, Mac i Linux. Popis vlastností a novinek je dostupný zde a oficiální představení si můžete přečíst na blogu.

Ačkoli má Dart řadu výhod a jeho kód se ukazuje jako efektivnější oproti Javascriptu, většího rozšíření se zatím nedočkal a přímo ho nepodporují ani prohlížeče, proto spoléhá na kompilaci do Javascriptu.

Diskuze (11) Další článek: Podle zpráv nakupuje přes Alexu minimum uživatelů. Amazon to ale popírá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,