Google | Android | Mobilní aplikace

Google začne hlídat aplikace využívající Usnadnění. Mohou tím přijít o své pokročilé funkce

Vývojáři aplikací pro Android mohou ve svých aplikacích využívat API sloužící k usnadnění používání telefonu. Díky tomu mohou například překrývat obrazovku či doplňovat text do jiných aplikací, což využívají i běžné aplikace pro doplňkové funkce. To se ale Googlu nelíbí, potenciálně se totiž jedná o bezpečnostní riziko.

Mezi dotčené aplikace patří například populární správce hesel LastPass, aplikace pro automatické procesy Tasker, Action Launcher a mnoho dalších. Na vývojářích teď je, aby buď doložili, že funkce využívají opravdu pro usnadnění, tedy pro uživatele s indispozicí, nebo změnili své aplikace a odstranili používání těchto API. Pokud své aplikace nezmění do třiceti dnů od obdržení oznámení od Googlu, může být aplikace smazána z obchodu Play.

Takto funguje automatické vyplňování hesel v aplikaci LastPass:

Nebezpečím totiž je, že aplikace po udělení těchto oprávnění má přístup k velkému množství dat. Může číst i údaje z jiných aplikací, případně měnit či zakrýt některé systémové prvky. Toho lze snadno využít ke krádeži osobních údajů.

Vývojáři budou muset přijít na způsob, jak s novým pravidlem žít, jak zachovat funkčnost, případně jaké funkce z aplikací zcela odstranit. U některých by se ale jednalo o kompletní znefunkčnění.

Diskuze (15) Další článek: Chytrý reproduktor Amazon Echo v noci sám pouštěl muziku. Věc musela řešit policie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,