Notebooky | Nvidia | Grafické karty

Grafiky Nvidia RTX do notebooků se ukážou v lednu. Zpestří veletrh CES

Mobilní verze grafických karet RTX ukáže Nvidia hned na začátku příštího roku na veletrhu CES. Tvrdí to alespoň zdroje serveru Wccftech a je to v souladu s našimi očekáváními. Nvidia tradičně na CESu pořádá velkou tiskovou konferenci a byť se v posledních letech soustředila na umělou inteligenci nebo chytré automobily, nyní se pochopitelně veze na vlně výkonných karet série RTX.

NVIDIA-RTX-Mobility-Series-2070-Max-Q-2070-2060-Ti-2060-2050-Ti-2050.jpg
Nové notebooky s RTX grafikami mají i normy na maximální tloušťku notebooku

Očekávali bychom uvedení i desktopových grafik RTX 1060 a RTX 1050, ale to by pochopitelně nedokázalo utáhnout celou akci. Hlavní roli by tak měly převzít mobilní grafiky RTX, přičemž se pro začátek počítá se těmito verzemi:

  • NVIDIA RTX 2070 Mobility
  • NVIDIA RTX 2070 MAX-Q Mobility
  • NVIDIA RTX 2060 Ti Mobility
  • NVIDIA RTX 2060 Mobility
  • NVIDIA RTX 2050 Ti Mobility
  • NVIDIA RTX 2050 Mobility

V seznamu chybí RTX 1080 Max-Q, která by měla přijít na trh až o několik měsíců později. Plnohodnotná RTX 1080 nedává v notebookovém těle smysl, protože kvůli spotřebě a chlazení by musely výrazně klesnout frekvence – a od toho tu je právě Max-Q verze.

Nvidia už od uvedení prvních Max-Q grafik úzce spolupracuje s výrobci notebooků na optimalizaci chlazení a konstrukce těla. Nesnaží se jim jen prodat grafické karty, ale také dosáhnout tenkých rozměrů se stále účinným chlazením.

Nečekejte převratné skoky ve výkonu

Na trhu přitom už jsou notebooky, které jsou připravené na nové RTX grafiky. Lenovo prodává nový Legion Y730, prémiový herní notebook, u kterého je zatím nejvyšší grafika jen GTX 1050 Ti. Ten přímo volá po nové rychlejší grafice.

Podle aktuálních výsledků testů stolních verzí RTX 2080 a RTX 2080 Ti neočekáváme zásadní skoky ve výkonu v současných hrách. Nvidia je při uvádění novinek velmi opatrná a pečlivě krotí možnosti nových karet. Výkon mobilní RTX 2050 tak očekáváme mezi 1050 a 1050 Ti, přičemž případný ray tracing ve hrách stlačí snímkové frekvence k 30 FPS.

Od nejnižších RTX grafických karet očekáváme především antialiasing DLSS poháněný umělou inteligencí, který běží v nově přidané části čipu. S Full HD displejem tak grafika může rychleji rendrovat na nižším než Full HD rozlišení a umělou inteligencí to vytáhnout na Full HD. DLSS ovšem vyžaduje podporu pro konkrétní hru, takže to nevyřeší univerzálně všechny stávající hry.

Co umí grafiky RTX ve hře Battlefield V:

Zásadně nás nepřekvapuje, že by Nvidia měla v lednu na CESu uvést notebookové grafiky série RTX. Doba je na to zralá. Od první série mobilních grafik ale čekáme jen mírné zlepšení stávajícího stavu a reálnou využitelnost raytracingu ve hrách jen u těch výkonnějších modelů.

V kategorii notebooků do 30 tisíc je i současná nabídka dostatečně kvalitní a od nových RTX v této cenové kategorii nečekáme zásadní změny v dostupném výkonu. U dražších strojů kolem 60 tisíc už může dávat smysl vyčkávání. Mírný nárůst výkonu zde doprovodí i vyšší kvalita obrazu v podporovaných hrách při zachování rozumných snímkových frekvencí.

Diskuze (7) Další článek: Tesla se chlubí: naše modely 3, S a X jsou podle testů tři nejbezpečnější automobily ze všech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,