Harley-Davidson se pustil do elektrokol. Moderní stylové kolo odkazuje na první vyrobenou motorku

Pod značkou Harley-Davidson si většina lidí představí robustní motocykl s motorem, jehož hřmění je slyšet v širokém okolí. O to větším překvapením je nový produkt v portfoliu tohoto amerického výrobce, kterým je elektrické jízdní kolo Serial 1.

„Připravte se na změnu způsobu pohybu“ hlásá firma na stránce, na které se můžete přihlásit k odběru novinek. Kromě toho zde zjistíte, že oficiální představení je naplánováno na 16. listopadu v 10:00 našeho času a prodeje by měly zahájit na jaře roku 2021.

Harley-Davidson Serial 1

Serial 1 se má stát prvním elektrickým kolem v nové produktové řadě tohoto výrobce motocyklů se sídlem v Milwaukee. Harley-Davidson představil v loňském roce svůj první elektrický motocykl LiveWire, nicméně sériovou výrobu zatím komplikují problémy s bateriemi.

Firma zatím neuvádí příliš mnoho podrobností - neznáme tedy přesné parametry ani cenu. Dle dostupných informací se má jednat o kolo s elektrickým posilovačem, což znamená, že pohon je obstaráván částečně šlapáním, ke kterému další část energie dodává elektromotor.

Firma vsadila na retro styl, přičemž odkazuje na svůj první motocykl z roku 1905. I ten byl vlastně motorovým bicyklem, protože byl vybaven pedály a v případě výpadku motoru bylo možné dojet na vlastní pohon. Novinka má tak po svém starodávném vzoru černý rám se zlatými prvky, světlé pneumatiky a „vintage“ řídítka i sedlo.

Klepněte pro větší obrázek 
První Harley-Davidson z roku 1905. Foto: Harley-Davidson Museum, CC BY-SA 3.0

Elektrické kolo

Své jméno bicykl dostal po nejstarším známém motocyklu Harley-Davidson Serial Number One. „Když Harley-Davidson v roce 1903 poprvé přinesl sílu na dvou kolech, navždy to změnilo způsob, jakým se svět pohyboval,“ říká obchodní ředitel společnosti Serial 1 Cycle Company Aaron Frank.

Celý projekt vznikl díky zapáleným cyklistům z firemních řad, jež navrhli elektrické jízdní kolo, které by z jejich pohledu mělo být hodné názvu Harley-Davidson. Firma následně rozhodla o založení nového subjektu, který se pod značkou Serial 1 má soustředit výhradně na tento segment.

„Kombinace svobody a jednoduchosti jízdního kola s bezstarostnou radostí z elektrické energie umožní z elektrokol udělat perfektní řešení pro dojíždění v rámci města a rekreační jízdu.“ uvádí Harley-Davidson. Odhaduje se, že celosvětový trh s elektronickými jízdními koly v roce 2019 překonal hranici 15 miliard dolarů a předpokládá se, že v letech 2020 až 2025 poroste ročním tempem více než 6 procent.

Diskuze (5) Další článek: Nenechte se sledovat: Jak na internetu nezanechat stopy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,