Havaj zamořily hlístice, které si oblíbily mozky zdejších turistů. Mohou za to šneci

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo varování (PDF) před parazitickými červy – hlísticemi druhu angiostrongylus cantonensis. V posledních několika letech totiž výrazně roste počet nakažených lidí, kteří vyrazili na dovolenou na Havajské ostrovy.

Červ naklade larvy v plicích krys

Právě tam tito červi žijí a to v poměrně důmyslném ekosystému – oblíbili si totiž krysí mozky plné živin. Problém spočívá v tom, že hostiteli mohou způsobit meningitidu, tedy zánět mozkových blan.

Jakmile mladé hlístice v mozku dorostou, protáhnou se do plic, kde nakladou larvy svých potomků. Až se vylíhnou, vylezou do hrtanu, a krysa je spolkne. Larvy nicméně přežijí cestu trávícím traktem a stanou se později součástí trusu. Jenže ani tady celý příběh nekončí.

Krysí trus je lahůdka pro místní šneky

Krysí trus je lahůdkou pro okolní šneky a slimáky, kteří zbaští i naše larvy a stanou se z nich mezihostitelé do chvíle, než je sežere další krysa. Jakmile k tomu dojde, larvy se prokoušou do mozku, kde dorostou a celé kolečko se opakuje.

V celém řetězci nám nicméně chybí člověk, před jehož infekcí varuje CDC. Ten sice není primárním cílem hlístic, ale když už k tomu dojde, jeho mozkem také nepohrdnou. Ke kontaminaci dochází pravděpodobně skrze neadekvátně očištěný salát, po kterém se sunul kontaminovaný šnek nebo slimák.

Diskuze (11) Další článek: Huawei po zákazu zastavil několik výrobních linek, tvrdí zdroj z továrny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,