Hledáte účinný lék na nespavost? Pořiďte si psa!

  • „Živý lék“ proti nespavosti předepisují lékaři z věhlasné Mayo Clinic
  • Lidé, kteří sdílejí ložnici se psem, spí kvalitněji
  • Studie však varuje: Neberte si psa do postele!

Pes žije s člověkem déle než 30 000 roků a už v dávných dobách sdílel se svým pánem i jeho obydlí. Ani dnes není výjimkou, když pes tráví noc se svým pánem v ložnici nebo dokonce v jedné posteli.

V dávných dobách bylo spaní společně se psy zřejmě běžnou praxí. Názorně to dokládá zvyk domorodých Austrálců ohřívat se za chladných nocí o tělo psa. Pro výjimečně chladné noci používali Austrálci dokonce označení „noc na tři psy“.

Jaký vliv má sdílení ložnice se psem na kvalitu spánku člověka? Ruší nás přítomnost psa a přispívá zvyk „nocovat se psem“ k masové epidemii spánkové deprivace?

Lékaři jsou většinou proti přítomnosti zvířecích mazlíčků v ložnici právě z obav o kvalitu spánku pacientů. Za další rizika společného spánku se zvířaty je považován rozvoj alergií na zvířecí srst, riziko pokousání či poškrábání a v neposlední řadě i hrozba infekce.

Majitelé psů a koček se však tímto doporučením řídí jen málokdy. Více než polovina Američanů nechává spát zvířecí mazlíčky ve své ložnici. Plná pětina si stěžuje, že je zvířata ruší ze spánku. Naopak, 40% z nich je přesvědčeno, že se zvířetem v ložnici se jim spí lépe.

Tým vedený Lois Krahnovou z Centra pro výzkum spánku při Mayo Clinic v arizonském Phoenixu se pokusil prověřit vliv přítomnosti psů v ložnici na kvalitu spánku lidí. Vybavili jak dobrovolníky z řad pacientů, tak i jejich psy akcelerometry zaznamenávajícími jakýkoli pohyb těla. Lékaři tak mohli sledovat, kde a jak pán a jeho pes spí. Výsledek týdenního sledování lidí spících pod jednou střechou se psy dává lékařským doporučením zapravdu jen zčásti.

Přítomnost psa v ložnici nenarušila lidem spánek. Naopak, někteří dobrovolníci spali se psem v ložnici klidněji a po delší dobu. Vůbec nezáleželo na tom, jak je pes velký. Majitelé psů spali nerušeně, ať už sdíleli ložnici s obří dánskou dogou nebo s drobnou čivavou. Pozitivní vliv na kvalitu spánku pozorovali lékaři především u žen, kterým dodávala přítomnost psa pocit bezpečí. K průkaznému zhoršení kvality spánku však dochází, pokud si člověk pustí psa do postele.

„Vztah člověka se psem prodělal v poslední době významné změny a to je zřejmě důvod, proč stále víc lidí spí společně se psem“ vysvětluje Lois Krahnová. „Mnoho vlastníků psa tráví většinu dne mimo domov a po návratu domů chtějí trávit se psem co nejvíc času. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je vzít si psa s sebou do ložnice. Nyní to mohou vlastníci psů dělat s klidným svědomím, protože je jasné, že tím kvalita jejich spánku nijak neutrpí.“

Zdroj: Mayo Clinic Proceedings

Diskuze (5) Další článek: Pirate Bay těžila kryptoměnu na procesorech svých návštěvníků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,