Kombucha je perlivý fermentovaný nápoj, kterému je přisuzována řada pozitivních účinků na lidské zdraví. Bohužel vědecky doložených přínosů je zatím jen velmi málo. Jedna z nemnoha studií například ukázala, že každodenní konzumace kombuchy po dobu čtyř týdnů snižuje hladinu cukru v krvi pacientů s diabetem druhého typu.
Za údajným kouzlem kombuchy stojí především její malí obyvatelé, sestávající z kvasinek a bakterií. Ti se podílejí na fermentaci nápoje a produkují širokou škálu probiotik, tedy přátelských bakterií, které sídlí ve střevech a posilují zdraví. Vědci z Univerzity Severní Karolíny v Chapel Hill se rozhodli ověřit mikroskopická tajemství zdraví prospěšných účinků kombuchy.
Co a jak vědci zjistili?
Vědecký tým pod vedením Rachel DuMez-Kornegay použil pro experimenty hlístici Caenorhabditis elegans – asi jeden milimetr dlouhého „červíka“, který je hvězdou vědeckých studií díky své jednoduchosti a snadné manipulaci s jeho genetikou. Kultivovali hlístice na stravě složené z mikrobů příbuzných těm z kombuchy, která věrně napodobovala mikrobiální společenství vyskytující se v kvasícím čaji.
Výsledky byly velice překvapivé: u hlístic došlo k výraznému snížení tukových zásob, a to nikoliv proto, že by méně jedly, ale proto, že kvasinky a bakterie „přeprogramovaly“ jejich metabolický aparát. Zjednodušeně řečeno: mikrobi z kombuchy vyvolali rozsáhlé změny v metabolismu hostitele, zejména ve způsobu zpracování tuků.
Ukázalo se, že konzumace mikrobů z kombuchy vede ke zvýšení aktivity určitých enzymů, které odbourávají tuky v procesu podobném půstu. Vědci si myslí, že bakterie a kvasinky nějakým způsobem simulují účinky hladovění na molekulární úrovni, čímž nastartují procesy spalování tuků v těle.
Odbourávání tukových zásob
Jedním z klíčových objevů byla regulace enzymů zapojených do procesu, při kterém buňky odbourávají vlastní tukové zásoby. Dá se říci, že mikrobi z kombuchy v podstatě povzbuzovali buňky hlístic k „úklidu“ a agresivnějšímu metabolizování uložených tuků. Kromě toho také došlo ke snížení produkce některých tuků v těle, což dále napomohlo k poklesu jejich ukládání.
Z dosavadních zjištění vyplývá, že mikrobi z kombuchy u živočichů krmených touto stravou kolonizují střevo. Hlístice vykazovaly výrazné snížení celkových lipidových zásob a velikosti lipidových kapének. Snížená akumulace tuků přitom nebyla způsobena narušenou absorpcí živin, ale je podporována metabolickou reakcí ve střevě hostitele.
Zjištění jsou to nesporně vzrušující, nicméně je nutné brát v úvahu skutečnost, že celý experiment probíhal na hlísticích, jejichž organismus se značně liší od lidského. Pokud ale podobné mechanismy fungují i u lidí, mohla by být kombucha účinným nástrojem v boji proti obezitě a metabolickým onemocněním. Vědci však upozorňují, že ačkoli jsou výsledky slibné, nelze je automaticky převádět na člověka.
Je kombucha malý zázrak?
Výroba kombuchy je poměrně jednoduchá: do uvařeného černého nebo zeleného čaje stačí přidat cukr a nechat proběhnout octové kvašení. Kvašení lze podpořit přidáním zakoupené či jinak získané kombuchové kultury. Část procesu může probíhat anaerobně, proto může být výsledný nápoj mírně alkoholický a perlivý.
„Kombucha je populární fermentovaný čaj, který má údajně mnoho přínosů pro lidské zdraví, včetně ochrany před metabolickými chorobami, jako je cukrovka a obezita,“ píší autoři studie. „Naše výsledky poskytují pohled na to, jak probiotika obsažená v čaji Kombucha přetvářejí metabolismus hostitele a jak tento populární nápoj může ovlivnit lidský metabolismus.“
Výsledky vědeckého bádání byly publikovány 28. března tohoto roku v odborném časopise PLOS Genetics. Jde o recenzovaný časopis s otevřeným přístupem, který publikuje výsledky výzkumů a recenze ze všech oblastí genetiky a genomiky. Důraz je kladen na studie širokého zájmu, které poskytují významný vhled do biologických procesů.