Honeywell vyvinul vodíkový palivový systém pro drony. Testovalo se i v Česku

Máte doma dron? Pak jistě velmi dobře znáte situaci, kdy jste se ještě nestačili nabažit létání a fotografování sousedek, když tu se na ovladači rozblikala kontrolka slabé baterie.

Naštěstí ale máme Honeywell a jeho nové řešení BVLoS, na jehož vývoji se podíleli také inženýři z poboček v Praze a Brně. BVLoS je zkratka pro Beyond-Visual-Line-of-Sight, čili se jedná o technologii, která se má postarat o to, abyste s dronem nepřišli o spojení, i když zalétne kamsi za horizont.

V případě Honeywellu celý balík obsahuje:

Díky palivovým článkům získá dron dostatek elektrické energie pro až trojnásobnou výdrž oproti obvyklým lithiovým bateriím, přičemž je zle snadno vyměnit za nové, případně doplnit během několika málo minut, píše se v oficiální tiskové zprávě.

Klepněte pro větší obrázek
Vodíkový palivový článek pro drony od Honeywellu

A k čemu je to celé opravdu dobré? Honeywell doufá, že jeho řešení pomůže k rozvoji dálkové dronové dopravy třeba v logistice a doručování zboží, při inspekci ve složitém terénu apod.

Podobné dálkové drony už sice existují, nicméně se často jedná o uzavřená řešení nebo prototypy. Honeywell má ambici nabídnout technologií pro dálkový let naroubovatelnou na vhodný letoun jako hotový komerční produkt.

Diskuze (2) Další článek: Pandemie stvořila novou IT profesi. Co dělá odborník na digitalizaci firem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,