Horší vzduch, více domácího násilí. Spojitost je až nápadně vysoká, ale zatím nevíme proč

Tým badatelů z University of Colorado State University nalezl relativně silnou spojitost mezi znečištěním ovzduší a „agresivním chováním“. Přesná příčinná souvislost je však stále neznámá.

„Výsledky jsou fascinující a také děsivé,“ komentoval to jeden z autorů studie, odborník na atmosferickou vědu Jeff Pierce. „Pokud je ovzduší více znečištěné, pak tento konkrétní druh trestné činnosti – zejména domácí násilí – poměrně výrazně narůstá“.

Vědci k tomuto závěru dospěli na základě analýzy údajů o spáchaných zločinech (od FBI), míře znečištění ovzduší v posledních pěti letech (od americké vlády) a přírodních požárech (od National Oceanic and Atmospheric Administration).

Větší znečištění, větší agresivita

Z výsledků plyne, že nárůst znečištění ovzduší o 10 mikrogramů na metr krychlový je korelován s 1,4% nárůstem případů napadení, přičemž ke dvěma třetinám z nich dochází v domácnostech.

Nutno podotknout, že na jiné typy trestné činnosti neměl tento nárůst žádný statisticky významný vliv.  „Mluvíme tu o zločinech, které nutně nemusí být ani fyzické – napadnout někoho můžete i verbálně,“ uvedl Jeffův spolupracovník Jude Bayham.

„Pointa je, že když jste vystaveni většímu znečištění, stanete se marginálně agresivnějšími, takže ty hádky – určité věci, které by nemusely eskalovat – eskalují,“ dodal. Co konkrétně je ale příčinou zvýšení agrese při větším znečistění, se zatím neví. 

Diskuze (46) Další článek: Instagram umožní skrýt otravné followery. Ti o tom nebudou vůbec vědět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,