Operační systémy | Huawei

Huawei má v záloze vlastní systémy pro mobily i počítače. To kdyby jim USA zakázaly používat Android a Windows

Huawei se v poslední době potýká s problémy po celém světě, hlavní jádro je ale v USA. Zde se telefony a další technika této značky nesmí prodávat a prezident Trump dlouhodobě tlačí na spojence, aby zavedli podobná opatření. Firma se obává možné eskalace a zákazu používání Windows a Androidu, jako plán B si tak připravila vlastní systémy.

O vlastním operačním systému od Huawei se objevují skazky již několik let, nyní ale jejich existenci v rozhovoru pro německý Die Welt potvrdil Richard Yu Chengdong, CEO divize pro zákazníky. Operační systémy ale mají pouze v záloze pro případ nouze a firma neočekává, že by je nasadila sama od sebe. Zákazníci se tak nemusejí obávat, že by Huawei opustilo Android a Windows.

Zrovna ale u mobilní platformy by přechod nemusel být nikterak bolestivý. již nyní je nadstavba EMUI natolik agresivní, že zakrývá téměř celé rozhraní samotného Androidu a uživatel by tak na první pohled vůbec nemusel poznat, že se něco změnilo. Ostatně to byl i jeden z důvodů spekulací o opuštění Androidu, které se v loňském roce vyrojily. Problém by ale mohl nastat u kompatibility aplikací a dalších prvků – uživatelé by zajisté neradi přišli o své oblíbené služby.

Další vývoj tak bude záležet především na politické situaci. Ta se přitom může vyostřit, nedávno totiž Huawei zažalovalo USA kvůli restrikcím, které jsou proti nim zavedené.

Takto vypadá nový Huawei Mate X Pro:

Zdroj: Thurrott

Diskuze (12) Další článek: Nový typ granátu se sítí dokáže „ulovit“ dron

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,