Byznys | USA | Huawei | Čína

Huawei svítá naděje. Může být součástí obchodní dohody USA a Číny

Americký prezident Donald Trump včera prohlásil, že společnost Huawei, na kterou minulý týden uvalil obchodní omezení, by se mohla stát součástí obchodní dohody mezi USA a Čínou, upozornil web Politico. A to i přesto, že Trump opět připomněl vážné obavy americké strany na poli bezpečnosti. 

„Je možné, že by společnost Huawei mohla být zahrnuta do obchodní dohody. Pokud se (s Čínou, pozn. red.) dohodneme, dokážu si představit, že Huawei možná bude v obchodní dohodě určitým způsobem nebo v nějaké její části zahrnuto,“ řekl americký prezident.

Na detaily možné dohody zahrnující Huawei je prý ještě brzy. „Vypadalo by to pro nás velmi dobře,“ naznačil obecně případné podmínky dohody.

Po zařazení na černou listinu společnosti Huawei hrozilo odříznutí od dodávek hardwaru, ale i softwaru ze strany amerických obchodních partnerů. Největší rozruch vzbudilo zjištění, že by Google nemohl čínskému výrobci poskytovat licence k operačnímu systému Android se službami Googlu. Ale týká se to také dodávek čipů a dokonce hrozí i zamezení poskytování licence na výrobu procesorů architektury ARM.

Miliardy dolarů ve vzduchu

Jenže záhy po vyhlášení prezidentského dekretu přichází kritika, že se jedná o příliš zbrklé a unáhlené rozhodnutí. Firmy, kterých se omezení obchodování s Čínou dotkne proto mohou americkou administrativu požádat o tříměsíční odklad nařízení. A nyní Donald Trump připustil další významný ústupek. 

Náhlé přerušení obchodování amerických firem s Huawei by totiž mělo značně negativní dopad i na dotčené americké firmy, které by přišly od velmi významného odběratele. Huawei je po Samsungu druhý největší výrobce mobilních telefonů na světě, navíc se vrhá i do oblasti osobních počítačů a je nejdále s technologiemi na budování infrastruktury pro sítě 5G. 

Situace nyní nahrává těm, kteří krok Donalda Trumpa označovali za výpad v obchodní válce a nikoli jako oprávněný zásah z důvodu zajištění informační bezpečnosti státu. Pokud by Huawei představovalo natolik silné bezpečnostní riziko, odklady a ústupky by nepřicházely v úvahu. Také je možné brát náhlý zákaz i jako předem promyšlenou součást tvrdé vyjednávací strategie s Čínou. 

Diskuze (18) Další článek: Ve Windows jsou tři otevřené díry. Kontroverzní expert je zveřejnil bez předchozího upozornění Microsoftu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,