Hubble pořídil snímek nejvzdálenější hvězdy, jakou lidstvo dosud spatřilo

NASA zveřejnila skutečně mimořádný snímek pořízený Hubbleovým vesmírným dalekohledem. Ten zobrazuje nejvzdálenější hvězdu, jakou dosud lidstvo spatřilo.

Badatelé přitom zdůrazňují, že nejde jen o překonání rekordu. Dotyčná fotografie především představuje významný pohled do raného kosmu.

„Zpočátku jsme tomu skoro nevěřili… byla mnohem dál než předchozí nejvzdálenější hvězda s nejvyšším rudým posuvem,“ uvedl astronom Brian Welch z Johns Hopkins University.

Hvězda zvaná Earendel se nachází tak daleko, že jejímu světlo trvalo 12,9 milardy let než dorazilo na Zemi. Hubbleovu dalekohledu se ji podařilo zvěčnit pouze díky náhodnému zarovnání za kupou galaxií, které vytvořilo efekt gravitační čočky. Ten dotyčné nebeské těleso zvětšil.

„V těchto vzdálenostech celé galaxie obvykle vypadají jako malé šmouhy, přičemž světlo z milionů hvězd se mísí,“ vysvětlil Welch. „Galaxie hostící tuto hvězdu byla zvětšena a zdeformována gravitační čočkou do dlouhého srpku, který jsme pojmenovali Sunrise Arc.“

Tým se chce na Earendel v dohledné době podívat znovu, ale tentokrát Vesmírným dalekohledem Jamese Webba (JWST). Ten je ještě výkonnější než Hubble.

Diskuze (16) Další článek: Sledujte start mise Transporter-4. Raketa Falcon 9 vynese do vesmíru i čtvrtý český CubeSat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,