Hudba, filmy, seriály

Hudební databáze FreeDB končí. O databázi cédéček už zřejmě není zájem

FreeDB představuje dříve velmi populární bezplatnou databázi milionů hudebních nahrávek. Služba však nyní prostřednictvím své domovské stránky oznamuje poměrně brzké ukončení své činnosti. Služby bude poskytovat už jen do konce března příštího roku. Na téma upozorňuje například web Liliputing.com.

On-line databázi FreeDB typicky využijeme například tehdy, když pracujeme s audio nahrávkami, resp. metadaty (tagy) a chybí nám vyplněné klíčové informace, jako interpret, album, rok vydání a podobně. Právě takové informace jsme mohli dodatečně získávat z databáze, přičemž obvykle příslušný software měl podporu komunikace s FreeDB zabudovanou v základní výbavě.

Mnoho služeb a aplikací se při své činnosti spoléhá právě na FreeDB, takže budou muset podle všeho hledat alternativy. Ty existují, například zmiňme databázi MusicBrainz pracující pod licencí Creative Commons.

Zatím není jasné, proč současný majitel, německý vydavatel softwaru Magix, k tomuto kroku přistoupil. Můžeme si ale domyslet, že stěžejním důvodem bude pokles zájmu o tento typ služby v souvislosti s masivním nástupem streamovaných hudebních aplikací. Magix on-line databázi hudby získal v roce 2006, kdy byla služba na vrcholu. 

Diskuze (1) Další článek: Acer Swift 3: v dobrém smyslu obyčejný notebook | Test

Témata článku: , , , , , , , , , , ,