Hybridní supersport Koenigsegg bude „CO2 neutrální“

Švédská automobilka Koenigsegg připravuje hybridní supersport, který má být nejen „CO2 neutrální“, ale také cenově dostupný. Hodlá tak zamířit do segmentu, kterému se až dosud z dálky vyhýbala.

Samozřejmě, že když mluvíme o „cenově dostupném“ autě značky Koenigsegg, nemůžeme čekat konkurenta naší Fabie. Jak uvedl zakladatel a majitel Christian von Koenigsegg v magazínu Top Gear, předpokládaná cena se bude pohybovat kolem jednoho milionu eur (přibližně 26 milionů korun).

Víc než Tesla Roadster?

Současně s nižší cenovkou se také předpokládá zvýšení objemu výroby ze stávajících dvaceti až na několik stovek kusů ročně. Výrobce mimořádných a technologicky futuristických vozidel však nechce stvořit konkurenta Tesly Roadster, ale hodlá přijít s něčím neobvyklejším.

Spojil se tedy s National Electric Vehicle Sweden s cílem vyvinout nový druh ekologického vozu, což ovšem nemá znamenat opuštění spalovacího motoru. Automobil bude stavět na některých stávajících technologiích „Naší ambicí je, že toto auto bude zcela CO2 neutrální" říká Koenigsegg.

Podobně, jako Koenigsegg Regera s výkonem přes 1500 koní, bude i chystaná novinka hybridem. Baterie však bude relativně malá a elektrický pohon bude kombinován s technologií spalovacího motoru FreeValve bez vaček a přímého vstřikování paliva s variabilním ovládáním ventilů.

Nebude jezdit na benzín

Tato technologie umožňuje vyladit motor buď pro maximální výkon, nebo nejmenší emise a nejnižší spotřebu paliva, případně někam mezi tím. Rovněž otevírá dveře alternativním palivům. Auto bude schopné jezdit na čistý alkohol, takže nebude spalovat fosilní paliva. Myšlenkou je dokázat světu, že i spalovací motor může být z pohledu emisí CO2 zcela neutrální.

Neobvyklý pohonný systém Koenigsegg nasazuje nejen ve jménu experimentování. Vize nového druhu hybridu souvisí s očekávaným růstem poptávky po bateriích v příštích letech, kdy automobilka očekává v dohledné době jejich nedostatek a růst cen.

Design chystané novinky je zatím obestřen tajemstvím. Ani majitel firmy neposkytl příliš mnoho detailů, nicméně naznačil, že bude vypadat „velmi podobně“ jako některá dosavadní ikonická auta této značky. Výsledku bychom se měli dočkat již v příštím roce.

Diskuze (6) Další článek: Viber vydal novou verzi svého komunikátoru. Je celý bílý a vypadá jako Messenger

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,