Ideální čas pro studium (nejen) cizích jazyků? Těsně před spaním

Při výzkumu v roce 2016 bylo na vzorku 40 studentů zjištěno, že ideální dobou pro vstřebání informací k dlouhodobému uchování v paměti je čas těsně před spaním. Nyní se obdobnou studii pokusili napodobit také vývojáři platformy Duolingo, která je největším online nástrojem pro výuku cizích jazyků.

Na rozdíl od vědecké studie z před dvou let mohli v Duolingu využít mnohem větší vzorek skládající se z uživatelů nabízených aplikací jak na webu, tak třeba na smartphonech. Uživatele rozdělili podle doby, kdy se studiu cizích jazyků věnují. Celkem tak vzniklo 14 skupin od těch, kteří zapínají Duolingo v pracovní době až po noční studenty, kteří se cizímu jazyku věnují několik hodin po půlnoci. Rozložení si lze prohlédnout na grafech níže.

Klepněte pro větší obrázek
Uživatelé rozdělení do 14 skupin podle času, kdy Duolingo nejčastěji využívají. červené oblasti značí nejintenzivnější aktivitu, modré potom žádnou. Vlevo jsou všední dny, vpravo víkendy (zdroj: Duolingo/QZ)

Druhou částí potom bylo porovnání těchto skupin se souhrnnými testy, které jsou při lekcích prováděny. Výsledek je poměrně jasný a potvrzuje tak několik předchozích studií. Ty hovoří o tom, že spánek výrazně přispívá k lepšímu uložení informací v dlouhodobé paměti.

Klepněte pro větší obrázek
Výsledky studie: nejlepší výsledky v testech mají ti, kteří se učení věnují před spaním
(zdroj: Duolingo/QZ)

Vprostřed se umístili uživatelé, kteří studiu věnují svůj čas ráno a nejhůř dopadli nepravidelní studenti a ti, kteří se učení věnují pouze o víkendech. Závěr je tedy jasný – pro studium je ideální pravidelné učení těsně před ulehnutím do postele. Zároveň ale dbejte na pravidla dobrého spánku.

Diskuze (40) Další článek: Finanční startup Circle koupil populární kryptoměnovou směnárnu Poloniex

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,