Možná záleží i na teplotě té horké vody. Kdysi nám ve škole učitel fyziky tvrdil, že nejlepší je teplota pro zalévání kávy přesně 100°C. Takže doporučoval ohřívat vodu v hrnci na mléko, který při varu vody v dolní části pískal.
Problém bude, že při přesně 100 °C voda vaří málokdy, protože tlak vzduchu a nadmořská výška....
Urcite ne. Na pourover a aeropress tak 94.
V té době, kdy to říkal, si s tím nejspíš zaléval tenkrát obvyklého českého "turka". 🙂
Vynálezce Aeropressu dokonce razil 80.
On zalieva tuším medium roast. Hipsteri pijú light roast, tam je ok aj 100-vka.
Ideální káva, se zalévá vodou která byla ohřátá topnou spirálou o maximálním výkonu 40W a zároveň po dobu ohřevu byla tato voda umístěna ve stínu.
Mno, mozna na tom neco je. Ale kdyz budu vodu nalevat opravdu z velke vysky, tak budu musel kolem uklizet... taky podle fyziky. 😉
Věřím, že je za tím “fascinující fyzika”, ale rád bych viděl výsledky slepých testů. Nějak mi je zatěžko věřit, že rozdíl pozná i běžný píč kávy.
poznat to celkem jde, ale opakovatelnost je problem je to hodne citlivy na vsechno.Eventualne nastane optimalizace "moc prace" vs "tuhle chut jeste snesu".
Pri filtrovanej káve je to poznať, lebo taká káva spravidla chutí hnusne. Ty nechceš vysokú extrakciu, ty chceš extrakciu tak akurát. Rôznym spôsobom zalievania sa dá dosť manipulovať chuťovým profilom. (Aj použitým lievikom a papierikom)
Názor byl 1× upraven, naposled 19. 4. 2025 21:46
naopak, filtrovana je jednoduzsi verze, zrnitost, mnozstvi kavy, mnozstvi vody, teplota vody. to je 5 velicin, rutina to omezi vlastne jen na mnozstvi vody. mele se stejne, zaleva se stejne...cupping se da a dela u vsech postupu, nicmene kazdemu chutna neco jineho coz je asi ten nejvetsi problem :o)
Z vlastnej skúsenosti viem, že mám tendenciu viacej pokaziť filter, než espresso. Espresso spravím dobre aj totálne rozbitý o piatej ráno. Už zo svojej podstaty má extrakciu nižšiu.Filter je alchýmia, stačí mať všetko rovnaká a trochu inák krutikovať konvičkou, už je chuť iná. Nemám pocit, že by ľuďom viac chutila preextrahovaná káva. Jedine takým, čo si z nej robia granko. Btw cupping sa robí imerziou, nie perkoláciou, to je ďaľšia rabbit hole ...
Názor byl 1× upraven, naposled 20. 4. 2025 09:01
Espresso hodne prumeruje, pokud mam cas a dobrou zrnkovou kavu tak za me prekapavanou. Kava by byla, casu je malo :o)cupping jsem delal i na zelenym caji :o) ted uz postup nemenim, lenost
Ja som teraz nedávno pil filter celý mesiac kvôli tomu, že sa mi zlomil držiak na kameň na mojom Amerikánskom mlynčeku Baratza Encore ESP z Taiwanu. Na potvoru bol práve výpadok. Naštastie som mal ešte wilfu, ktorá ale melie iba na filter. Už rok a pol sa ju chystám predať, len som lenivý :)
Názor byl 2× upraven, naposled 21. 4. 2025 21:25
Oni chtějí vysokou extrakci a menší množství kafe a tím maj výsledek akorát.
V tom prípade by bolo najlepšie nescafé. To má veľmi vysokú extrakciu. Podľa mňa bežný pepa chce skôr chcú silnú chuť a veľa kofeínu. Taký cup of joe, ktorý narovná vlasy. Nie vysokú extrakciu.
Njn, vedci z Pensylvanie jsou odbornici na kafe jako ja jsem prezidentem galaxie. Vytezit maximu latek z kafe popsanym zpusobem? Mozna. Ale s dobrym kafem to bude mit malo spolecneho.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.