Z rodného Mexika se přes Spojené státy americké postupně rozšířily do celého světa. Píšeme o nachos, trojúhelnících z kukuřičné tortily, které byly původně pokryty rozpuštěným sýrem, ale dnes se nabízejí s nepřeberným množstvím nejrůznějších omáček, sals, dipů a dalších doplňků.
Nachos se nejčastěji podávají jako předkrm nebo samostatná chuťovka, objevují se ale třeba i v polévkách nebo jako různé přílohy.
Nachos poprvé v roce 1943 připravil Ignacio Anaya García. Stalo se tak ve městě Piedras Negras na hranici USA. Příběh praví, že do restaurace Club Victoria, ve které Ignacio „Nacho“ Anaya pracoval, přišly těsně před zavřením manželky amerických vojáků, které žily na nedaleké vojenské základně Eagle Pass.
Kuchař byl pryč, tak jim Ignacio sám musel připravit něco k jídlu. Nařezal tortilly na trojúhelníčky, nasypal na ně sýr čedar a společně s ním je rychle zapekl v troubě. Přidal už jen papričky jalapeño nakrájené na kousky a nové jídlo bylo a světě.
Nacho znamená španělsky „placka“, současně je ale Nacho domácí varianta křestního jména Ignác. Původně se trojúhelníčky jmenovaly Nacho's, tedy „od Ignáce“ , apostrof se ale během několika let z názvu vytratil. Od roku 1990 se 21. říjen slaví jako Mezinárodní den nachos, protože právě v tento den pokrm ve čtyřicátých letech minulého století vznikl.
Ignacio Anaya García se narodil 15. srpna 1895 v mexickém městě Acuña. Po osmnácti letech se přestěhoval do již zmíněného Piedras Negras, které leží ve stejném státě Coahuila. S Marií Antonietou Salinas měl šest dětí. Když viděl, že jeho improvizovaný pokrm dosáhl úspěchu, založil si v roce 1960 vlastní restauraci El Nacho. Ignacio Anaya García zemřel v Piedras Negras v roce 1975.
Dne 15. srpna 2019 připomněl výročí narození Ignacia Anaya Garcíi Google. Při vyhledávání ukazuje místo svého loga grafickou animaci „Doodle“. Vytvořil ho mexický ilustrátor Alfonso de Anda.