Fake News

Inkubátor Googlu si najal ruského trolla, aby šířil dezinformace

Jigsaw, bývalý inkubátor Googlu a nyní dceřiná společnost Alphabetu, si ve spolupráci s bezpečnostní firmou najal za 250 dolarů (cca 5600 korun) ruského trolla, aby šířil dezinformace. Šlo o experiment, kterým chtěl Jigsaw ukázat, jak jednoduše lze na internetu šířit falešné zprávy. 

Celý proces popsal Jigsaw pro server Wired. Došlo k němu minulý rok, kdy firma vytvořila falešnou stránku a blogové příspěvky o tom, jak by měl být sovětský vůdce Josif Stalin pamatován jako válečný hrdina. Následně kontaktovala na ruském černém trhu určité společnosti nabízející falešné sledovatele a retweety, kteří tyto příspěvky zpropagovali. 

Šíření dezinformací se dá levně koupit

Výzvy se chytila zejména firma nazvaná SEOTweet. Po prodání sledovatelů se sama nabídla, že za pouhých 250 dolarů vytvoří nefalšovanou dvoutýdenní kampaň, během které bude chtěný názor na Stalina šířit.

Jak slíbila, tak skutečně udělala. Skrze 25 falešných účtů vyprodukovala přes 730 tweetů, které slovně napadaly weby odmítající kroky Stalina, plus zanechala více než 100 komentářů na nejrůznějších fórech. To vše ve jménu svého zadavatele - zákazník chtěl šířit informaci, že Stalin byl hrdina, tak ji šířila. 

Cílem samozřejmě nebylo takovou informaci propagovat, ale ukázat, že objednat si v dnešní době na internetu dezinformační kampaň je extrémně jednoduché a levné. 

Pokus odhalil princip, ale sám se zapojil

I když ale experiment potvrdil důležitou věc, na Jigsaw se za něj snesla silná kritika. Firma skutečně spolupracovala s ruskými trolly a skutečně přispěla ke vzniku série příspěvků oslavující masového vraha. A přestože dnes již Jigsaw přímo pod Google nepatří, stále je vlastněn jeho majitelem Alphabetem, tudíž to může házet špatné světlo i na spřízněného internetového giganta . 

Jigsaw si ale za pokusem stojí. „V tomto případě jsme odsunuli relativně malý dopad vytvoření falešné stránky a kampaně tohoto rozsahu, abychom odhalili praktiky digitálních žoldáků,“ obhajoval své kroky pro Wired Dan Keyserling z Jigsaw. 

Diskuze (40) Další článek: Nová alternativa k plastům je vyrobena z kaktusu a v půdě se rozloží po měsíci

Témata článku: , , , , , , , , , , ,