Sociální sítě | Instagram | GDPR

Instagram bude při registraci nových uživatelů požadovat zadání data narození. Věk bude kontrolovat umělá inteligence

Instagram začne při registraci nového účtu vyžadovat zadání data narození uživatele. V tiskové zprávě uvádí, že touto cestou chce zajistit bezpečnější platformu pro nejmladší členy své komunity. Požadavek je zaměřen na vytváření „zkušeností odpovídajících věku“.

Na základě věku budou uživatelům aplikována doporučená nastavení ochrany osobních údajů a budou jim poskytovány informace o tom, jak zůstat v bezpečí. Datum narození i z něj vyplývající věk budou neveřejným údajem – nebudou tedy viditelné pro ostatní.

Instagram chce datum narození

U již existujících účtů nebude zadání data narození požadováno. Podle podmínek služby by tuto sociální síť neměli používat osoby mladší třinácti let. Skutečnost je však taková, že na Instagramu najdete i profily mnohem mladších dětí.

Noví uživatelé dosud nemuseli datum narození uvádět, s výjimkou situace, kdy k přihlášení použili účet na Facebooku – v takovém případě se údaj přenesl. Nezletilí v Evropské unii však museli svůj věk poskytovat, aby Facebook mohl dodržovat obecné nařízení o ochraně údajů (GDPR).

Kromě požadavku na datum narození umožní Instagram uživatelům plošně blokovat zprávy od lidí, které nesledují. Publikujícím také poskytne možnost omezit prohlížení jejich příspěvků nezletilými osobami.

Kontrola zaměstnanci i umělou inteligencí

Poněkud paradoxní je skutečnost, že sociální síť nemíní data narození ověřovat – spoléhá nejen na to, že uživatelé budou v tomto směru upřímní, ale i na umělou inteligenci, jež bude odhadovat věk na základě publikovaných fotografií.

Věk uživatelů sledují i zaměstnanci Instagramu, kteří procházejí příspěvky s přáním k narozeninám. Pomůže jim vyškolený software, který na základě strojového učení odhaduje věk a pohlaví uživatelů z publikovaných příspěvků a použitých hashtagů.

„Nejnovější aktualizace jsou součástí našeho trvalého závazku zajistit, aby Instagram zůstal bezpečným místem, zejména pro nejmladší lidi v naší komunitě.“ Další informace v případě zájmu naleznete v centru nápovědy Instagramu.

Diskuze (7) Další článek: Intel chce koupit Habana Labs, kde vyvíjejí čipy pro akceleraci umělé inteligence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,