Instagram chce znesnadnit šíření dezinformací o očkování

Instagram hodlá omezit šíření lékařských dezinformací. Za tímto účelem mj. pracuje na disclaimeru, který by měl vyskakovat u obsahu souvisejícího s odmítáním vakcinace.

Zástupce výše jmenované sociální sítě serveru The Hill řekl, že tento disclaimer se pravděpodobně zobrazí uživatelům, kteří budou dezinformace ohledně očkování buď vyhledávat, nebo na ně náhodou narazí.

Instagram komentáře tzv. antivaxxerů nemazal, ale zablokoval hashtagy opakující dávno vyvrácené mýty typu „vakcíny způsobují poruchy autistického spektra“. Jenže konspirátoři se rychle přizpůsobili –  prostě začali používat hashtagy, které vyznívají pozitivněji.

„Náš přístup k dezinformacím je shodný s přístupem Facebooku – když dezinformace nalezneme, spíše než abychom je odstranili, omezíme jejich distribuci,“ prohlásila tisková mluvčí Instagramu Stephanie Otway v rozhovoru pro Poynter.

„Můžeme použít technologii rozpoznávání obrázků k odhalení totožného obsahu na Instagramu a provést akci,“ dodala.

Zatím není jasné, jak přesně bude dotyčný pop-up prvek vypadat ani co přesně se z něj lidé dozvědí. Bez ohledu na jeho konkrétní podobu však půjde o jasnou výstrahu před potenciálně nebezpečnými příspěvky – za což si Instagram zaslouží palec nahoru.

Diskuze (181) Další článek: Apple za poslední půlrok pohltil téměř 25 firem, především kvůli talentům a patentům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,