Sociální sítě | Instagram

Instagram začal testovat skrývání lajků po celém světě. Uživatelé si změnu chválí

Začalo to jako test ve vybraných zemích a teď s tím jde Instagram do světa. Vybraní lidé po celé zeměkouli přestanou na obrázkové sociální síti vidět počet srdíček u cizích příspěvků. Instagram tím chce snížit závislost uživatelů na ohodnocení od ostatních lidí. 

První testy započaly v dubnu letošního roku v Kanadě, pak se rozšířily do Irska, Itálie, Japonska, Brazílie, Austrálie a Nového Zélandu. Nově na ně můžete narazit úplně všude včetně Česka. Pokud vás Instagram vybere, kompletně vám z celé sítě zmizí ukazatel počtu srdíček. Stále je budete moci k příspěvkům dávat, ale jejich konečný počet se ukáže jen autorovi, ne okolí. 

Instagram říká, že toto opatření má lidi podpořit k tomu, aby sdíleli to, co je opravdu baví a co chtějí a neorientovali se pouze podle potenciální oblíbenosti. Nikdo se nikomu nebude moci posmívat, že je více či méně oblíbený, všichni budou na stejné úrovni. 

Skrytí přinese problémy influencerům

O škodlivosti „hrabání lajků“ toho bylo řečeno hodně a psychologové tak novinku nejspíš ocení, skrytí srdíček přidělává velké vrásky influencerům, kteří z čísel u příspěvků žijí. Studie provedená společností HypeAuditor již odhalila, že jejich obavy jsou opodstatněné – v zemích, kde test probíhal a srdíčka byla skryta, přišli influenceři o 3 až 15 procent lajků. 

Otevírá to navíc prostor pro podvody. Jelikož údaje nebudou veřejné, pokud by firma s influencerem chtěla spolupracovat, musela by si vyžádat screenshot počtu srdíček u jeho příspěvku, což lze jednoduše zfalšovat.  Instagram přiznal, že skrytí srdíček nemá ještě u influencerů zcela podchycené a pracuje na systému, jak se s tím vypořádat.

V každém případě jde zatím o test a není jisté, zda někdy vejde zcela v platnost. I když síť říká, že si uživatelé změnu chválí.

Instagram? To jsou přeci i videa na výšku:

Diskuze (15) Další článek: Vyzkoušejte si ovládání kosmické lodi. NASA vytvořila aplikaci Rocket Science: Ride 2 Station

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,