Umělá inteligence | Windows 10 | Aktualizace

Instalace aktualizací Windows 10 bude řídit umělá inteligence. Pozná, kdy je vhodný čas

Windows 10 budou při plánování instalace systémových aktualizací využívat umělou inteligenci. Díky ní dokážou lépe pochopit uživatelské návyky a zlepší tak implementaci záplat a nových verzí, informuje WinBuzzer.

Od uvedení Windows 10 čelí Microsoft poměrně rozsáhlé kritice ze strany uživatelů, kterým vadí způsob provádění aktualizací. Nové verze byly uživatelům zejména v počátcích doslova vnucovány. Nyní svítá naděje v podobě zapojení umělé inteligence a strojového učení.

O zapojení AI do aktualizačního procesu uvažuje redmondský gigant již delší dobu. Cílem je snaha o zvýšení efektivity, což se údajně projevilo při letošní jarní aktualizaci, kdy právě umělá inteligence přispěla k jejímu rychlejšímu rozšíření.

Vedoucí programu Windows Insider Dona Sarkar promluvila o rozšíření strojového učení v aktualizacích Windows 10. V diskuzích k vydání sestavení 17723 a 18204 doslova uvedla, že prediktivní model bude použit ke studiu návyků uživatelů.

Pokud se ohlédnete zpět na některé předchozí aktualizace systému Windows, určitě si vzpomenete na frustrující okamžiky, kdy byla zahájena instalace aktualizací v nejnevhodnějším možném okamžiku. Cílem celé snahy je omezit situace, kdy operační systém jedná v rozporu s potřebami uživatele.

Sarkar k tomu uvedla: „Vyslyšeli jsme vás a abychom zmírnili toto trápení, aktualizovali jsme logiku restartování tak, aby byla přizpůsobivější a proaktivní. Vyškolili jsme prediktivní model, který dokáže přesně předpovědět, kdy je správný čas pro restartování zařízení. To znamená, že než začneme restartovat, nejdříve zkontrolujeme, zda počítač právě nepoužíváte. Budeme se také snažit předvídat, jestli jste právě neodešli jen proto, abyste si uvařili šálek kávy a brzy se vrátili.“

Microsoft dosud testoval integraci strojového učení do procesu aktualizace interně. Nyní spokojeně tvrdí, že se podařilo dosáhnout „slibných výsledků“. V současné době je tento model k dispozici pouze v rámci programu Windows Insider.

I když je to určitě krok správným směrem, stále zůstává otázkou, proč je tak těžké či dokonce nemyslitelné dát uživatelům úplnou kontrolu nad průběhem aktualizací. Microsoft argumentuje tím, že příliš mnoho uživatelů na aktualizaci zapomene, nebo ji z nějakého důvodu ignorují. Instalace nových funkcí a záplat má tedy i nadále prioritu nad svobodným rozhodováním uživatele.

Diskuze (98) Další článek: Podívejte se, jak bude vypadat rozhraní rozšířené reality Magic Leap

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,